Búcsú

2018. október 22., hétfő 10:35

Várgesztesen hétvégén rendezték meg a hagyományos Vendel-napi búcsút, melyre minden évben az október 20- i névnapot követő vasárnap kerül sor.

Alaposan kitettek magukért a szervezők, hiszen a sportpálya parkolójában egy komoly mini vidámpark várta a gyerekeket. Volt ott körhinta, dodzsem és még sok érdekesség, a legszórakoztatóbb játékokat pedig ingyen vehették igénybe az önkormányzat támogatásának köszönhetően a fiatalok. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy évek óta nem látott sokaság látogatott ki a délután folyamán a térre.

Szent Vendel legendája egyébként messze földről került hozzánk a XVIII. sz.-ban, azonban néhány évtized alatt tisztelete mély gyökeret vert, s rövid időn belül magyar népi szentté változott. Története szerint a VI. sz.-ban Skóciában hercegi családban született. Ő azonban fiatalon elhagyta előkelő otthonát, s lelkiismerete parancsának eleget téve a Szentföldre zarándokolt, majd Franciaországba, utóbb Németországba ment, s itt pásztorként, egyszerű életet élve imával töltötte napjait. Később pappá szentelték, s a tholei kolostor szerzeteseinek apátjaként halt meg 617-ben.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb