A szépkorúak napja

2018. november 18., vasárnap 11:15

Több mint 170 meghívót dobtak a postaládákban az elmúlt napokban a faluban, ünnepségre invitálva a település 60 év feletti lakóit.

Várgesztes szépkorú polgárait köszöntötték a közösségi programon a faluházban, akiket elsőként Rising Károlyné polgármester és Pillmann József, a nemzetiségi önkormányzat elnöke üdvözölt.

- Nagy kérdés, hogy ki az idős, az idősebb és van-e ezen mit ünnepelni? Én ma azokat köszöntöm az önkormányzatunk ünnepén, akik leéltek néhány évtizedet, de csak onnan tudják, hogy elrohantak az évek, hogy unokáik vagy dédunokáik ragyogó szemmel kiáltanak utánuk, hogy „Mami vagy Papi” – kezdte beszédét Rising Károlyné, aki így folytatta: Nemcsak elsőáldozásra, középiskolai ballagásra, hanem mesterfok átvételre vagy diplomaosztóra kísérhetik a családjuk fiatal tagjait. Mert az évek futnak, de a mai szépkorúak igazán az unokáikkal teljesednek ki. Koruk miatt nem kell munkahelyi határidőket tartani, több műszakban dolgozni azért, hogy felépüljön a ház, hogy a gyermekük iskoláztatását fizessék, hogy a háztáji példaértékű legyen, sőt a szomszéd se szólja meg, ha elcsúszott valami munkával. A saját hobbi mellett a téma, a program, az időbeosztás már attól függ, hogy csengő hangon, szépen kérve, mit kívánnak az unokák, vagy a szülőkkel hogyan tudják munkamegosztásban ellátni a családot.

- 618 fős falunkban közel 30 % a 60 év feletti lakó. De szerencséje van Gesztesnek, hogy a szépkorú hagyományőrzők sokszor aktívabban vesznek részt rendezvények szervezésében és lebonyolításában, mint a fiatalok. A gesztesiek többsége hisz a tapasztalat jóságában, az idősebbek bölcsességében és segíti az egyedül élőket – fogalmazott a polgármester.

Pillmann József német nyelvű köszöntője után Óbecsei István: Szeressétek az öregeket című versével kedveskedett a szépkorúaknak, majd az ünnepi gondolatokat követően – a hagyományoknak megfelelően - az óvodások és az iskolások, az ifjúsági tánccsoport, illetve a Német Kultúregyesület dalköre szórakoztatta a jelenlévőket.

A település egyik legjelentősebb rendezvénye fehér asztal melletti vacsorával zárult.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb