Adventi dallamok

2018. december 3., hétfő 07:50

Adventi, karácsonyi dallamok töltötték be vasárnap délután a várgesztesi templomot, ahol a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Pillmann József köszöntötte elsőként a jelenlévőket.

- Az adventi koszorú jelképezi a várakozást, Jézus eljövetelét. A koszorút négy gyertya díszíti. Három lila és egy rózsaszín. Mindegyik jelképez valamit. A hitet, a reményt, a szeretetet a három lila, míg az örömöt a rózsaszín. Utóbbit advent harmadik vasárnapján gyújtjuk meg. Adventi koszorút 1839-ben Hamburgban Johann H. Wichern, német evangélikus lelkész állított az imaházban. Nagy kerékre 24 gyertyát rakatott és naponta 1-1 új gyertyát gyújtottak meg szentestéig. Kívánok mindenkinek örömteli, szeretetteljes várakozást a következő hetekben – zárta szavait az elnök.

Ezt követően léptek közönség elé a meghívottak: a Várgesztesi Zeneiskola Diákjai Sági Richárd zenetanár vezetésével, a Várgesztesi diákok, a Várgesztesi hittanos diákok, Kis József, a szári Német Nemzetiségi Dalkör és a helyi Német Kultúregyesület Dalköre.

Az eseményen szebbnél szebb adventi, karácsonyi dalok töltötték meg melegséggel a lelkeket, jelezve a szeretet ünnepének közeledtét, majd a községházánál folytatódott a program, ahol Rising Károlyné polgármester arról szólt, hogy mindenki életében van várakozás, ami nem azonos az elvárással. Ezt az időszakot egy kicsit a befelé fordulás, a magunk életének átgondolása jellemzi, lelki életünk megtisztulása.

- Négy éve állítjuk fel a falu központjába a közös adventi koszorút. Új szokás, hogy a gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel itt fotókat készítenek. Mindenkinek jó felkészülést és bensőséges, boldog karácsonyt kívánok. És most meggyújtom Várgesztes első adventi gyertyáját – fogalmazott a falu első embere.

A programot szeretetvendégség zárta Gesztesen advent első vasárnapján, a templomba pedig várják az érdeklődőket két hét múlva is. 16-án (vasárnap) Győryné Talabér Angelika gitáros áhítatára kerül sor fél ötkor, amin a gesztesi gyerekek is fellépnek.

Kevesebb