Christkindl negyedszer

2018. december 8., szombat 18:40

Lass die Christkindl eini? – Beengedik az angyalokat? – hangzik fel sváb hagyományok szerint a kérdés a mai napig december 24-én várgesztesi otthonoknál, hiszen hagyomány, hogy Szenteste a gyerekek házról-házra járva német nyelven adják elő Jézus születésének történetét verses, énekes formában.

Ezt a hagyományt őrzi, és szeretné megőriztetni immár négy éve a Német Nemzetiségi Önkormányzat, amelynek elnöke, Pillmann József köszöntötte szombat délután a zsúfolásig megtelt faluház közönségét, köztük Rising Károlyné gesztesi és Spergelné Rádl Ibolya gánti polgármestert. Az elnök felidézte a néphagyományt, s kiemelte: ebben a szokásban az a szép, hogy minden faluban másképpen adják elő szövegben, kiejtésben, dallamban, viseletben, eszközökben és előadásmódban is, de a lényeg változatlan: örömöt csempészni a házakba karácsonykor.

A bemutatók sorát a helyi óvodások nyitották, majd jöttek a vendégek, a vértessomlói és gánti betlehemezők, a sort pedig a várgesztesi iskolások zárták, akiket a dalkör asszonyai készítenek fel évről évre.

A programot a Német Kultúregyesület Dalköre stílszerűen két karácsonyi meglepetésdallal fejezte be, de nem maradt el az ilyenkor szokásos vendéglátás sem.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb