A fogyasztás hónapja

2018. december 21., péntek 09:01

A magyarországi termesztésű vágott lucfenyő 20-25 százalékkal, esetenként 30 százalékkal drágult idén, ára méterenként a 3200 forintot is eléri a munkabérek jelentős, mintegy 50 százalékos emelkedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége.

A fenyőket egyedileg beárazva kínálják, a termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó. Az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a nordmann fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog, az előző évihez hasonlóan, de egyes helyeken jóval olcsóbban, darabárban is hozzá lehet jutni a karácsony fő díszéhez.

A karácsonyi halforgalom mintegy 65 százalékát a ponty adja, a harcsák, a süllő és a pisztráng aránya összesen 25 százalékot tesz ki, 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például a busa, az amur, a kárász, a keszegek és a törpeharcsa - tájékoztatott a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). Az árak a tavalyihoz képest mintegy 5-7 százalékkal emelkedtek.

Az igazi rohamot már látni a boltokban, a szokásosnál hosszabbak a sorok - a munkaerőhiány miatt is -, "de hát a karácsony már csak ilyen" - nyilatkozta Vámos György, aki rekordforgalmat vár ezekben a napokban: a tavalyi, 1100 milliárd forintot megközelítő forgalom idén elérheti az 1200 milliárdot is a teljes decemberi időszakban. Ebbe beleértendőek az ajándékok és az asztalra valók is. Voltaképpen tehát a novemberi Black Fridaytől karácsonyig egy szünet nélküli fogyasztási szezon alakult ki, amit a munkanap-átrendezések, illetve az időjárás tett csak hullámzóvá. "A szokásosnál nagyobb a forgalom egész decemberben" - vonta meg a mérleget a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

-web összeállítás-

Kevesebb