Nagysikerű lovagi játékok Várgesztesen

2016. szeptember 30., péntek 20:00

Nyolcadik alkalommal népesült be az impozáns vár szomszédságában elterülő várrét a festői szépségű vértesi faluban. Aki szeptember 10-én szombaton ellátogatott a már hagyományosnak mondható rendezvényre az nem csalódott, hiszen egy páratlan időutazásnak lehetett a részese.

Köszönhetően a hagyományőrző produkcióknak, szinte kézzel fogható volt a múlt. A korabeli viseletek és harcászati bemutatókat látva a szemünk előtt elevenedett meg a történelem. S, hogy mindez valóban élethű is legyen arról a Gyulaffy László hagyományőrző bandérium vitézei és a Gölbasi Vitézei Egyesület katonái gondoskodtak. A „gölbasi” szó első hallásra törökös csengésű, ami nem véletlen, hiszen Tata török kori nevéből ered, melynek jelentése: ’”tóföle, tómelléki.” Egy szó, mint száz, a korhű vitézek nem voltak restek fegyvereiket sem használni, így puskaropogástól zengett a Vértes, amit a szépszámú kilátogató nézősereg egyáltalán nem bánt. Összességében kijelenthető, hogy a várgesztesi önkormányzat idén is kitett magáért, hiszen a programot színesítette még gólyalábas vásári forgatag, korhű hangszerekkel előadott zenés produkciók és kézműves bemutatók is.

Természetesen idén sem maradt el a devsirme, a „gyermekrablás”, ami akkortájt egyet jelentett az oszmán-török hadseregben a janicsárság utánpótlására szánt keresztény gyermekek begyűjtésével. Az összegyűjtött gyermekek válogatott része a szultáni szerájban kapott nevelést, többségük előbb török parasztcsaládokhoz került a nyelv és a szokások elsajátítására, majd alapos kaszárnyai kiképzés után lett belőle janicsár. A harcászati produkciók alatti narrációnak köszönhetően pedig az érdeklődök pontos eligazítást is kaptak arról, hogy mi is történik éppen a csatatéren. A hagyományőrző rendezvényre kilátogatott Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és dr. Veres Zoltán megyei jegyző is.

Az idei lovagi játékok azonban még egy újdonságot is tartogatott magában. Nevezetesen a program részeként Popovics György megyei közgyűlési elnök fővédnökségével egy rendhagyó „lovagi tenisztornát” is rendeztek a szervezők a nyergesi Crumerum Teniszklub és a Komárom-Esztergom Megyei Tenisz Szövetség hathatós közreműködésével. A hagyományteremtő sporteseményen a résztvevőket a Várgesztesi Villapark sportközpontjában Rising Károlyné a házigazda település polgármestere és Zahorán Tamás a várgesztesi Villapark ügyvezetője köszöntötte.

Az erdő szomszédságában található teniszpályán éles meccseket vívtak - igaz nem lovagi öltözékben – a megye legkülönfélébb pontjairól érkező játékosok. A végső győzelmet pedig magabiztos játékkal a Kurdi Dóra –Jáger Viktor páros szerezte meg Nyergesújfaluról. A fogadtatást és a szervezők lelkesedését látva kijelenthető, hogy a rendezvény jó kezekben van és még hosszú évekig bízhatunk abban, hogy ha szeptember, akkor a vágesztesi történelmi időutazás sem marad el. Az idei sikeres lovagi tenisztornát látva pedig megjegyezhetjük, hogy ha jövőre jövünk Gesztesre, akkor a teniszütőt sem érdemes otthon hagyni….

Hummel Rudolf

Kevesebb