Megyei Sváb Bál

2019. February 3., Sunday 11:37

Több mint félezren érkeztek szombaton este a várgesztesi sportcsarnokba, ahol 2008, azaz tizenegy év után várták ismét a megye német nemzetiségű polgárait a sváb bálba.

Hagyományosan pálinkával és rozmaringággal fogadták a vendégeket a rendező német nemzetiségi önkormányzat aktivistái, majd a magyar és a német nemzetiségi Himnusz eléneklését követően került sor a bált megnyitó üdvözlő beszédekre.

Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György megyei közgyűlési elnök, Valdmanné Baudentisztl Éva, a megyei Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Rising Károlyné polgármester és Pillmann József, a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Mint azt egybehangzóan kiemelték, jó látni, hogy milyen nagy számban érkeztek a megye német nemzetiségű lakói, hogy együtt töltsenek pár órát. Ez azt bizonyítja, hogy fontosnak tartják az összefogást, a hagyományőrzést, ami a dalok, táncok, szokások átörökítése mellett a szoros közösségi köteléket is jelenti. – Évszázadok óta békében élnek itt a Kárpát-medencében a magyarokkal és gazdagítják kultúránkat – hangzott el.

A köszöntőket követően a Szomódi Fúvószenekar, a vendéglátók Német Kultúregyesületének dalköre, valamint a gesztesi ifjúsági és felnőtt táncosok szórakoztatták a vendégeket, majd a dunaszentmiklósi Die Lausbuben zenekar szolgáltatta a talpalávalót a hajnalig tartó megyei sváb bálban.

Kevesebb