Biztonságos Internet Nap

2019. február 5., kedd 07:17

Magyarországon is megrendezésre kerül 2019. február 5-én a „Biztonságos Internet Nap- Safer Internet Day”, mely az EU valamennyi országában zajlik.

Az a célja, hogy az internetet rendszeresen használók információt kapjanak annak veszélyeiről. A www.saferinternet.hu honlapon számos hasznos információt találhatnak a gyerekek, a szülők és a pedagógusok egyaránt, melyek segítenek az internet világában eligazodni.

Internetes zaklatásról beszélünk, amikor valaki az internetet vagy mobil eszközöket arra használja, hogy szándékosan bántson másokat. Ez egy olyan személyes indíttatású viselkedési forma, ahol a leggyakrabban 10-16 éves elkövető vagy elkövetők hosszabb ideig, visszatérően, rendszeresen „kínozza” hasonló korú áldozatát. A legnagyobb probléma az, hogy míg az iskolai zaklatás a tanítás végén befejeződik, addig az interneten történő folytatódik az áldozat otthonában is. Úgy érzi, hogy nem lehet elmenekülni előle. Nagyobb nyilvánosság előtt zajlik, több a tanú, aki ha nem tesz ellene semmit, látszólagos egyetértést mutat. Az internetes zaklatás a gyerekek beszámolói szerint komoly problémává nőtte ki magát világszerte. Erre mutatnak rá, az időnként tragikus végkimenetelű esetek a világ minden részéről, ahol a fiatalok nem találják önerőből a kiutat és nem mernek segítséget kérni. A felnőttek nem mindig érzik át a helyzet súlyosságát. Az áldozat gyakran ismeri zaklatóját, de mégsem mer ellene lépni. Arra is van példa, hogy a zaklató az anonimitás álarca mögé bújik, akár álnévvel, ami még ijesztőbb és kétségbe ejtőbb áldozata számára.

Több viselkedési mód, internetes divat és „jelenség” (például erotikus képek küldözgetése az ún. sexting, online játékok, chat programok és oldalak, közösségi oldalak használata) elősegítheti, hogy internetes zaklatás vagy más, a sérelmünkre elkövetett, erkölcsi vagy anyagi kárral járó cselekmény áldozatává váljunk. (pl. személyes adattal való egyéb visszaélések, „adathalászat”, csalások, szeméremsértés, rágalmazás, becsületsértés).

Fontos, hogy ilyen esetben felnőtt segítségét kérje a gyermek áldozat. Segítséget lehet kérni a www.kek-vonal.hu weboldalon a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványtól, és bejelentést lehet tenni a http://nmhh.hu/internethotline webodalon a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál. Ők intézkednek, hogy a bejelentett káros tartalom eltávolításra kerüljön.

Kevesebb