Változtak az otthongondozási és ápolási díjak

2019. február 8., péntek 09:47

A GYOD (gyermekek otthongondozási díja) a kiskorú életkorától függetlenül megállapítható, az arra jogosultak köre a vér szerinti vagy örökbefogadó szülők.

Hivatalból, a jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül megyénkben összesen 460 fő esetén állapították meg a támogatást. Az év további részében kérelem esetén is eljárnak. Ennek összege egységesen bruttó 100 000 forint, az ápolást végzők szempontjából pedig biztosítási jogviszonyt is jelent.

A gyermekek otthongondozási díját a vérszerinti vagy az örökbefogadó szülő veheti igénybe, de rendkívüli esetben a gyermekkel egy háztartásban élő is jogosult a támogatásra. A GYOD kizárólag az önellátásra képtelen kiskorú gondozása esetén jár. Könnyedség a gondozónak, hogy a gondozott az otthoni ellátás mellett maximum napi 5 órát óvodába is járhat, iskolába pedig korlátlan időtartamban. A gondozó maximum 4 órai munkavégzést is folytathat, otthoni tevékenységének végzésére nincs időkorlát.

Továbbra is igényelhető a fogyatékos felnőtt, vagy tartós betegek ápolási támogatása, sőt bővült az arra jogosultak köre. A közvetlen családtagokon kívül a korábban nevelőszülői feladatokat ellátó személy, vagy a házastárs szülőjének, testvérének ápolása esetén is igényelhető gondozási díj. Összege 15%-al emelkedett az előző évhez képest. Újdonság még, hogy a munkaerő-piaci integráció elősegítése érdekében háromhavi ellátást kap az a személy, akinél a jogosultság az ápolt halála, vagy intézményi elhelyezése miatt megszűnik.

Az ellátás megállapítása iránti kérelmet a járási hivataloknál lehet benyújtani, a gyermek súlyos fogyatékosságára, illetve tartós betegségére vonatkozó igazolásokkal együtt. Az önellátásra való képesség mértékét a járási hivatal szakértő útján vizsgálja. A kérelemhez kapcsolódó nyomtatványok elérhetőek a járási hivatalokban.

KEM Kormányhivatal

Kevesebb