Hagyományőrző disznótor Várgesztesen

2019. március 3., vasárnap 15:43

Kora reggel gyülekeztek a Faluház udvarán szombaton a település hagyományőrzői és segítőik, hogy mint már közel másfél évtizede, 14. alkalommal is felelevenítsék a svábok disznóvágásának hagyományát.

Az önkormányzattal közös eseményen népes férfi és asszonycsapat kezdte meg Schaffer Márton vezetésével a 140 kilós sertés feldolgozását, s, hogy milyen lendületesen ment a munka, arra bizonyíték az a közel 50 kiló kolbász, ami az asztalokon várta a sütést 11 órakor. Persze ehhez az is kellett, hogy elvégezze az alapanyag ízesítését a 87 éves Schalkhammer Feri bácsi, aki a kezdetektől aktív részese a programnak.

Mindeközben a konyhában is zajlott az élet, rengeteg hússal és húsgombóccal gőzölgött a 70 liternyi toroskáposzta, sült a 40 kiló hurka, s mire elkészült a 80 liternyi orjaleves, a Faluház sportcsarnokában terített asztalok várták a délutáni vendégeket, azaz Várgesztes lakóit, akik idén is hivatalosak voltak egy kis kóstolóra.

Rising Károlyné polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a képviselő-testület tagjait, valamint a vértessomlói nyugdíjas bányászok képviselőit.

Mint azt a településvezető elmondta: öröm számunkra, hogy évszázados hagyományokat tudunk tovább örökíteni annak ellenére, hogy az idők és körülmények állandóan változnak. Nálunk a vetés és aratás, az állattartás és feldolgozás a természet örök körforgásával sok-sok állandóságot takar. Ugyanakkor falusi életformánk mellett a sertéstartás szinte kihalt Várgesztesen.

- Azonban a hajdani ízek, illatok nyoma ma is igényünk, az állattartás helyett a húsfeldolgozást megtartottuk. Szeretjük tudni mi és miből kerül a család asztalára. Amikor tradíciókról beszélünk, akkor valóban olyan fortélyokat alkalmazunk, melyeket az ükszülőktől vettek át nagyszüleink. Nem használunk újkori fűszereket, zsírt használunk növényi eredetű olaj helyett. A mai nap ékes bizonyítéka annak, hogy a gesztesi svábok akkor sem ijednek meg, ha közel 200 főre kell megteríteni az asztalt vagy ennyi emberre kell főzni – fogalmazott Rising Károlyné.

A nyitógondolatokat aztán a hamisítatlan sváb disznótor finomságai követték, a jó hangulatról pedig a Német Kultúregyesület Dalköre, valamint a helyi táncosok csapata gondoskodott.

A sváb-tor képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb