Majális

2019. május 2., csütörtök 05:58

A vértessomlóiak számára május elseje nem csupán a tavasz és a munkásosztály ünnepe, hiszen 1734-ben ezen a napon érkezett ide 21 család Németországból, s leszármazottaik a mai napig itt élnek.

Megtelt a Nyugdíjas Bányász Szakszervezet székháza a szerdai majálison, melyen elsőként Imeli János elnök köszöntötte a jelenlévő helyi és várgesztesi tagtársakat.

Mint azt beszédében kiemelte, a május 1. a munkavállalók szolidaritási napja, melynek előzményei az ipari forradalomig nyúlnak vissza, és munkaszüneti nap. Az ünnep előzményei az ipari forradalomig nyúlnak vissza, és az I. Internacionálé 1866-os első kongresszusa már így fogalmazott: a nyolcórás munkanap bevezetése az első lépés a munkásosztály felszabadulásának útján.

Május 1. a múlt század folyamán a legnagyobb nemzetközi munkásünneppé vált. Hivatalos állami ünnep, munkaszüneti nap lett, amelyen nagyszabású, látványos felvonulásokkal ünnepeltek. A világ nagyvárosaiban a szakszervezeti szövetségek szerveznek megmozdulásokat, amelyeken főként a munkavállalói jogok védelme, érvényesítése, méltó bér és nyugdíj, a munkahelyek megőrzése szerepel követelésként – fogalmazott a szakszervezeti elnök.

Természetesen az eseményen nem maradhatott el az ilyenkor hagyományos virsli és sör sem, a délutánt pedig a fehér asztaloknál beszélgetve töltötték a bányász nyugdíjasok.

Kevesebb