Vértessomlón is megízlelhető az Országtorta

2017. augusztus 18., péntek 14:30

A cukrász szakma tizenegyedik alkalommal stílusosan, hazai ízekkel tiszteleg nemzeti ünnepünk előtt. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete „Magyarország Tortája” pályázatának idei nyertese a Balatoni Habos Mogyoró torta, Vaslóczki Orsolya budapesti cukrász alkotása.

A Magyarország Cukormentes Tortája díjat a Pöttyös Panni nyerte el. A két ízletes finomságot csütörtökön a tatabányai Stop cukrászdában mutatta be a sajtó képviselőinek a vértessomlói Jezsóné Rieder Krisztina Aranykoszorús mestercukrász, a Cukrász Ipartestület megyei elnöke.

A „Magyarország tortája” pályázat célja, hogy minden esztendőben új, kreatív, főleg magyaros ízvilágú, természetes alapanyagokat tartalmazó édesség kerüljön az ünnepi asztalra. A kihívás évről évre egyre több szakembert vonz, idén 30 torta közül választott a zsűri, először ötöt. Ezek újrakóstolása után a készítőkkel konzultálva tökéletesítették, finomították a receptet, majd a döntős öt torta közül került ki a győztes. Az idei nyertes torta balatoni jelzője a magyar tenger déli partjának jellegzetes csonthéjas gyümölcsét, a mogyorót hivatott népszerűsíteni. Mogyorós habtészta alapon, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell, mogyoró hab rétegződik, majd vékony - Dél-Balatoni régióból származó - mogyoróolajos bevonatot kapott. Mint az elnök a csütörtöki bemutatón elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan a torta elkészítése még a szakavatott cukrászok számára is kihívás, de az is elhangzott, hogy a roppanós és habos réteg összetétele rendkívül izgalmassá varázsolja a finomságot, melynek egyetlen szeletétől megkapjuk a sokszínű ízélményt.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. A pályázatot az idén egy olyan kreáció nyerte, amely nem csak nevében, de megjelenésében is játékosságot, üdeséget mutat. A budapesti Varga Margit cukrászmester hozzáadott cukor nélkül készült édessége, a Pöttyös Panni fantázianevű torta. Az üde színű, savanykás ízű málna mousse-hoz egy szilva réteg természetes, visszafogott édessége párosul. A piskótában a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. A desszert szeletenként csupán 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Komárom-Esztergom megyében az ország tortája pályázattal egyidős a hagyomány, hogy több cukrászda is elkészíti és kínálatába illeszti a legújabb finomságokat. A tatabányai STOP Cukrászda a kezdetektől összefogja azokat a helyi mestereket, akik az ünnep előtt, a győztes torták receptjeinek megjelenésével műhelyeikben sorra készítik az új kreációkat. A megyei bemutatón évről évre elhangzik, hogy bizony nagy gyakorlatra van szükség ahhoz, hogy pontosan olyan állagú és külsejű tortaszeletek kerülhessenek az ünnepi asztalra, mint a verseny döntőjében. Az eredmény azonban minden felkészülést megér, hiszen hosszú hónapokig, évekig keresik a vásárlók a legsikeresebb évek tortáit, így a bemutatón az is kiderült, hogy az első győztes, a Madártej torta a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, de a Pándi Meggy és Szatmári Szilva is nagyon kedvelt.

A győztes finomságok tehát augusztus 19-étől a megye több cukrászdájában, így Tatabányán, Tatán, Komáromban, és Vértessomlón is megízlelhetők.

Kevesebb