Hagyományőrző ünnepi találkozó

2017. augusztus 20., vasárnap 15:44

A Német Kultúregyesület Dalköre megalakulásának húszéves évfordulója alkalmából hívta életre az augusztus 20-a alkalmából szervezett kulturális találkozót a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes, így szombaton az alsógallaiak személyében olyan csoportot is köszönthettek, akikhez lassan már három évtizedes kapcsolat fűzi a gesztesi dalosokat. A szíves invitálásra, a nyolcadik alkalommal szervezett ünnepi nemzetiségi találkozóra idén Tatabányáról, Dunaszentmiklósról, Szárról, Gántról, Budakesziről, Dunaharasztiból, és természetesen helyből érkeztek a hagyományőrző dalkörök, kórusok, táncosok a gesztesi Faluházba.

A résztvevőket Rising Károlyné polgármester visszatérő vendégekként köszöntötte, s mint mondta, bizony van olyan dalkör, amely kapcsán máris a fülében cseng egy-egy dallam.

A Szent István ünnepén, a legrégibb magyar ünnepnap és az új kenyér napja alkalmából tartott, a megyéből és azon kívülről ezúttal is majdnem 200 fellépőt, vendéget vonzó, igazán színvonalas és színes produkciókat bemutató program a várgesztesi svábok legnagyobb önálló nemzetiségi rendezvénye, melynek elengedhetetlen mozzanata a délelőtti német nyelvű szentmise, ezért a találkozó kezdetén Pillmann József elnök kiemelten mondott köszönetet Kiss Józsefnek a létrejöttéhez évről-évre nyújtott segítségéért, valamint az alsógallai énekeseknek a részvételért.

A fiak kövessék az elődöket – idézte István király Imre herceghez írt intelmeinek egyikét, melyet ma is megszívlelendőnek vél az elnök, különösen a német nemzetiségre nézve, hogy a létük még hosszú távon fennmaradjon. Pillmann József egyben reményét fejezte ki, hogy a lassan egy évtizedes múltú rendezvénnyel a szervezők is hozzájárulnak az intelem megvalósulásához.

A program hagyományosan nemcsak énekeivel, muzsikájával, táncaival nyújtott igazán színes, szívet melengető csokrot, hanem megjelenésében is, hiszen valamennyi csoport népviseletben lépett a színpadra, s aratott előadásával méltán vastapsot, és sarkallt gyakran közös éneklésre.

Kevesebb