Cikluszáró beszámoló

2019. május 24., péntek 22:12

Rendkívül alapos beszámolóban ismertette a Német Nemzetiségi Önkormányzat tavalyi munkáját csütörtök délután Pillmann József elnök.

A faluházban megrendezett eseményen a Német Kultúregyesület, a Hagyományőrzők és az egyház képviselői mellett ott volt Rising Károlyné polgármester is.

Mint az elhangzott, szinte minden hónapra jutott valamilyen program. Januárban az elhurcoltakra emlékeztek kegyelettel, februárban német nyelvű színházi előadást szerveztek az óvodásoknak, majd következett a passió előadás, amit a hagyományos borverseny követett áprilisban.

A májusi kirándulást a somlói körmenetben való részvétel követte, és aktív részesei voltak a település egyik legnagyobb közösségi programjának, a Csengőnapnak is. Kilenc csoport közel 150 fellépője tette emlékezetessé a Nemzetiségi Dalostalálkozót, majd következett a Bányásznap méltó megemlékezése.

Mindeközben megkezdték a felkészülést az idei év legnépesebb programjára, a Megyei Svábbálra is, ami nagy sikerrel zárult. Az óvodások Márton napi programja, az adventi koncert és a Christkindl találkozó zárta az önkormányzat tavalyi rendezvénysorozatát.

- Gazdagabbá tettük a falu közösségi és kulturális életét, miközben törekedtünk arra, hogy eseményeink színvonala megfeleljen a lakosság és saját elvárásainknak – fogalmazott Pillmann József, aki gazdálkodásukról is beszámolt.

A 3,1 millió forintos bevétel legnagyobb része az állami, a feladat alapú és az önkormányzati támogatásokból jött össze, és a gondos tervezésnek köszönhetően tartalékolni is tudtak az idei évre. A legnagyobb kiadást egy laptop beszerzés, valamint az augusztusi dalostalálkozó 520 ezer forintos számlája jelentette 2018-ban.

Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az októberi választásra jó lenne, ha minél többen vállalnák fel német nemzetiségüket, mert ha ez a létszám meghaladná a 100-at, akkor 5 tagúvá bővülhetne az önkormányzat, ami a feladatok jobb megosztását tenné lehetővé.

A hozzászólók egyöntetűen elismeréssel szóltak a Német Nemzetiségi Önkormányzat tavalyi munkájáról, Rising Károlyné pedig külön is kiemelte a jó együttműködést, valamint további önkormányzati támogatásról biztosította a nemzetiségieket.

A beszámoló anyagát mellékletünkben olvashatja!

Kevesebb