Sarlós Boldogasszony napja

2019. július 8., hétfő 11:36

A Vértessomlóra telepített hívek 1734. szeptember 7-én fényes körmenetben vitték a Szűz Anya kegyképét a magyaróvári kapucinusok templomából a településre.

Az elmúlt századokban e kép előtt imádkoztak a község és a környék hívei. Erre emlékezve rendezték meg immár tizenegyedik alkalommal vasárnap a Sarlós Boldogasszony-napi búcsút, melyre közel ezren érkeztek többek között Várgesztesről, Oroszlányból, Kecskédről, Tarjánból, Szomódról, Alsógalláról, a főváros környéki településekről, sőt, a Felvidékről is.

A zarándokokat koradélelőtt a kápolnánál Igó István polgármester Hartdégen Márton világi elnök és Batin Péter, az esemény egyik főszervezője fogadta, akik között ott volt Popovics György megyei közgyűlési elnök mellett Beke László környei, Rising Károlyné várgesztesi és Nagy György szomori településvezető is.

Fél tízkor indult a menet Spányi Antal megyéspüspök vezetésével, élén a Mária kegykép zászlajával, hogy végigjárva a falut, a templom melletti réten felállított rendezvénysátorhoz vonuljanak, amely már évek óta kicsinek bizonyul, így a rendezők az árnyas fák tövében is biztosítottak ülőhelyet az érkezőknek.

Mint azt a jelenlévők az ismertető előadás során hallhatták, a Vértessomló melletti erdő szélén 1736 előtt kis kápolna állott, melynek szomszédságában remete lakott. 1736-ban Esterházy József a düledező kápolnát megnagyobbíttatta, szentéllyel látta el, s még abban az esztendőben Fahrer Krisztina polgárasszony megfesttette a bécsi kapucinusok templomában lévő, a kisdedét tejével tápláló Szűzanya kegyképének másolatát. Ezt az eredetihez érintette, s az óvári (Mosonmagyaróvár) kapucinusoknak ajándékozta. Innen hozta magával a képet András páter a vértessomlói remeteségébe, s a hagyomány szerint a Boldogságos Szűz itt valóban sok bajbajutott ember fohászát meghallgatta. A község ez alapján vált búcsújáró hellyé, ahová különösen Sarlós Boldogasszony napján zarándokolnak el sokan.

A Spányi Antal a szentmise során többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten nagy ajándéka a gyermek, melyet áldásként ad, s melyet áldásként kell fogadni. Szeretettel kell hordozni és világra hozni, szeretettel kell felnevelni és tanítani hitre, emberségre, becsületre és tisztességre. Mindarra, ami oly mélyen hozzátartozik életünkhöz.

- Tizenegyedik alkalommal vagyunk itt együtt, a templom mellett felállított sátorban, mert éreztük és láttuk, hogy az egyre inkább gyarapodó közösség már nem fér el a templomban. Senkit nem akartunk kirekeszteni az egyik legnagyobb ünnep együttes megéléséből, a Sarlós Boldogasszony-napi búcsúból. Tizenegyedik alkalommal könyörgünk gyermekáldásért azoknak, akik fohászkodnak és könyörögnek Istenhez, s tőle kérik életük számára a legdrágábbat. Jó látni a templomban a hálaszíveket, amelyek jelzik a szülők köszönetét Isten felé a gyermekáldásért – fogalmazott a megyéspüspök.

Idén a búcsú keretében 13 új hálaszívet áldott meg a püspök, amelyeket a született gyermekek családjai kérésére készíttetett az egyházmegye, a gyermekek nevével és születési dátumával.

A szentmisét litánia követte, majd Zelei György tartott élménybeszámolót zarándokútjáról, aki Mariazellből március 29-én indult a Mária úton, hogy 61 napos, pihenőnap nélküli gyaloglást követően, 1460 kilométert megtéve érkezzen a Csíksomlyóra.

A délutáni kultúrprogramot a szomódi fúvószenekar koncertje nyitotta, majd a helyi nemzetiségi dalkör, valamint a somlói nemzetiségi gyermektánccsoport szórakoztatta a szép számban jelenlévőket, a búcsút pedig Gerendai Sándor esperes szentmiséje zárta vasárnap.

Kevesebb