Vadveszély!

2019. július 22., hétfő 07:00

Közeleg az őznász időszaka, amely július utolsó harmadától, augusztus közepéig, végéig tart. Ilyenkor az őzek jóval aktívabbak, ugyanakkor figyelmetlenebbek és óvatlanabbak is, amely fokozza a balesetveszélyt.

Az őz hazánk egész területén elterjedt, lévén remekül alkalmazkodik a környezethez, és a nagyvadfajok közül legnagyobb az állománya: mintegy 370 ezer darab. Az őzek nászidőszaka, az üzekedés az ország déli részén július közepe tájt kezdődik és augusztus közepéig tart, míg északabbra később veheti kezdetét. Az őzbakok territóriumot foglalnak maguknak, amelyet mirigyeik szaganyagaival jelölnek meg. Ezen a territóriumon belül nem tűrik a konkurenciát. Őznász idején a suták és az azokat követő vagy egymást kergető bakok is kevésbé elővigyázatosak, mint máskor, ezért sokkal gyakrabban ugranak ki a járművek elé.

Különösen veszélyes szakaszoknak számítanak a sűrű bozóttal szegélyezett utak, ahol az állatok a másodperc tört része alatt a jármű elé kerülhetnek. Fontos tudni, hogy korlátozott látási viszonyok mellett, szürkületkor, illetve éjszaka a vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása nem jó döntés, hiszen ebben az esetben a vad a fény felé fordul, megdermed, és ezért nem tud időben kitérni az ütközés elől. Dudáljunk rá, ugyanis az állatok az erős kürt hallatán megijednek, és elmenekülnek. A vadbalesetek elkerülésének további hasznos eszköze lehet az ultrahangos síp is. Ezt az autóra rögzítve a menetszél hozza működésbe. A kormányt semmiképpen sem szabad félrerántani, hiszen a vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról vagy frontálisan ütközik egy szembe haladó járművel!

Kevesebb