Amivel a laikus is életet menthet

2017. január 21., szombat 20:00

A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Évi 50 ezer haláleset szív-keringési eredetű okból következik be, s ebből 20 ezer a kórházon kívül történik. Ezen esetek 65-85%-ában kamrai szívritmuszavar áll a háttérben, melyet a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége jellemez, ami lehetetlenné teszi a szív normális mechanikai működését.

A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelési módja a defibrillálás, mely során áramot vezetnek keresztül a szíven. Ezért is döntött úgy Várgesztes önkormányzata, hogy tekintettel a lakosságra, illetve a nagyszámban érkező turistára, vásárol egy defibrilláló készüléket, amelynek használatára dr. Dudás Margit háziorvos és Csoba Attila menőápoló oktatta szombat délelőtt a falu lakóit.

Mintegy félszáz érdeklődőt köszöntött Rising Károlyné polgármester a faluházban – ahol a defibrillátor is elhelyezést nyer – aki elmondta azt is, hogy a készülék önmaga is érzékeli és jelzi, ha illetéktelen hozzányúl, de a biztonság érdekében videokamera is vigyázza a közel 800 ezer forintba kerülő szerkezetet.

A két szakember elsőként a mindennapokban előforduló leggyakoribb veszélyhelyzetekkel és esetekkel ismertette meg az érdeklődőket, majd következett az életmentő készülék használatának bemutatása, végül egy próbabábun a jelenlévők is kipróbálhatták a gyakorlatban az újraélesztési fogásokat.

Kevesebb