Csörögefánkot készítettek az apróságok

2017. február 16., csütörtök 09:00

Gyúrták, nyújtották az apróságok február közepén a tésztát, hogy a hagyományos csörögefánkot elkészítve, megkóstolják őseik egyik kedvenc farsangi csemegéjét.

Schäffer Mártonné és Horváth Józsefné, Micike és Juli néni – mint tették ezt tavaly is – már koradélelőtt a konyhában sürgölődött, előkészítették az alapanyagokat, a gyerekek pedig nagy élvezettel fogták kézbe a derelyevágót, és a felnőttek segítségével formázták az édesség alapanyagát.

Az óvodában nagy gondot fordítottak mindig is a nemzetiségi hagyományok ápolására, hiszen vallják: azok tisztelete, továbbvitele nemzedékről nemzedékre az ősök tisztelete, megbecsülése. Erősíti az együvé tartozás érzését, és nemcsak a családok kötelékeit, hanem a nagyobb közösséghez való tartozást is.

Hogy hogyan készül, a csörögefánk? Tojássárgája, tejföl, finomliszt és csipetnyi só kell hozzá, s ha mindezt értő kezek dolgozzák össze, már csak ki kell vékonyra nyújtani, derelyevágóval téglalapokra vágni, majd az ujjunk köré csavarintva forró olajban kisütni, végül vaníliás porcukorral megszórni, s persze mind megenni!

Kevesebb