Tűz helyett emlékezés

2019. október 28., hétfő 19:41

Október végén és november első napjaiban sokszor riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez.

Tavaly hat temetőben kellett ilyen esetnél beavatkozni. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás, vagy tűz keletkezik egy temetőben.

Az idei ősz eddig szokatlanul meleg és száraz, emiatt az avar pillanatok alatt meggyulladhat. Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbi szabályokat érdemes betartani:

- Tisztítsuk meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.

- A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg.

- A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.

- A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás után oltsuk el.

Az évnek ebben a szakaszában a lakástüzek egyik leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Fontos, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsunk meg, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig minden gyúlékony anyagot el kell távolítani.

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, a saját testi épsége kockáztatása nélkül próbálja meg azt eloltani, vagy értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot.

-Katasztrófavédelem-

Kevesebb