Forgácsfánk ovis módra

2020. február 26., szerda 05:56

Mint már több éve, idén is Schäffer Mártonné és Horváth Józsefné, Micike és Juli néni készítette elő a tésztát kedd délelőtt az óvodások hagyományőrző programjára, a forgácsfánk készítéshez.

A hagyományőrzés mindig is kiemelt fontossággal bírt az intézményben. Mint arról beszámoltunk, a közelmúltban a tollfosztás rejtelmeibe nyerhettek betekintést az apróságok, most pedig az igazi sváb édességet nyújtották, formázták nagy lelkesedéssel, s természetesen el is fogyasztották a porcukros finomságot.

Az autentikus forgácsfánkhoz tojássárgája, tejföl, finomliszt és csipetnyi só kell, s ha mindezt értő kezek dolgozzák össze, már csak ki kell vékonyra nyújtani, derelyevágóval téglalapokra vágni, majd az ujjunk köré csavarintva forró olajban kisütni.

Mint azt az óvodavezető, Pillmann Katalin elmondta, a foglalkozás célja évek óta változatlan: a nemzetiségi hagyományok, szokások ápolása, mert azok tisztelete, továbbvitele nemzedékről nemzedékre az ősök tisztelete, megbecsülése. Erősíti az együvé tartozás érzését, és nemcsak a családok kötelékeit, hanem a nagyobb közösséghez való tartozást is.

Kevesebb