Generációváltás

2020. March 8., Sunday 09:26

Több szempontból is rendhagyó volt a 15. alkalommal szombaton megrendezett hagyományőrző disznóvágás Várgesztesen.

A jubileum mellett az adta az egyik különlegességet, hogy míg eddig az idősebb korosztály tagjai, Schaffer Márton, vagy Schalkhammer Feri bácsi irányították a munkát, addig most a fiatalabb generáció vette át a sváb disznóvágás felelősségét. A másik érdekessége az volt a szombati napnak, hogy idén első alkalommal nem egy, hanem két „áldozat” várta a feldolgozást.

Két csapat állt neki kora reggel Schalkhammer József és Kluber Árpád irányításával, s bizony volt indoka a sietségnek, hiszen összességében 290 kg-ot nyomott a két disznó. Fürge kezek forrázták, perzselték, bontották az állatokat, és dél körül már meg is kezdődött a bekevert masszák töltése, majd a hurkák, kolbászok sütése.

Miközben a férfiak az udvaron szorgoskodtak, a hagyományőrző közösség hölgy tagjai Vörös Sándorné elnök vezetésével láttak munkához a konyhában.

60 kiló kolbász, 60 kiló hurka, 100 liter leves, valamint 100 liter toroskáposzta várta délután öt órára a falu apraját nagyját kóstolóra a szépen terített sportcsarnokban, de bőven maradt tartalék anyag a következő időszak rendezvényeire is.

Rising Károlyné polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük Igó István somlói polgármestert és helyettesét, Krüpl Vilmost, Viszló Leventét a Vértesi Natúrpark igazgatóját, a képviselő-testület tagjait, valamint a vértessomlói nyugdíjas bányászok képviselőit.

A nyitógondolatokat a hamisítatlan sváb disznótor finomságai követték, a jó hangulatot pedig hagyományosan az ifjúsági és a felnőtt táncosok, illetve a Német Kultúregyesület Dalköre alapozta meg.

Kevesebb