Az Egészség Világnapja

2017. április 4., kedd 22:53

Az egészség világnapját minden év április 7-én, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) megalakulásának évfordulóján ünnepeljük. Ez egy kampány, amely egy-egy olyan egészséghez kapcsolódó kihívásra fókuszál, melynek globális hatása, jelentősége van.

A 2017-es év egészség világnapi kampány témája a depresszió, mely nemtől, kortól, társadalmi helyzettől függetlenül egyre több embert érint világszerte.

A depresszió a leggyakoribb betegségek közé tartozik. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint minden nap a világ lakosságának 3-5 %-a szenved depresszióban. Ez naponta 120-200 millió embert jelent.

Annak a valószínűsége, hogy egy ember az élete folyamán depressziós betegségben szenvedjen, becslések szerint 20-30%. Ez azt jelenti, hogy kb. minden harmadik-ötödik ember élete folyamán egyszer depresszión esik át.

Mi a depresszió?

A depresszió egy betegség, amelyet állandósult szomorúság és az érdeklődés elvesztése jellemez olyan foglalatosságok iránt is, melyeket általában élvez az illető. Emellett befolyásolja azt a képességünket, hogy akár a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységeket is elvégezzük, sokszor pusztító következményekkel jár a családi és baráti kapcsolatokra, valamint a munkavégzési képességre. A legrosszabb esetben a depresszió öngyilkossághoz is vezethet, amely mostanában a második vezető halálok a 15-29 éves korosztályban.

Emellett a depressziós embereknél általában a következő tünetek is megfigyelhetők: fáradtság, növekvő vagy csökkenő étvágy, illetve alvásigény, idegesség, csökkent koncentráció, határozatlanság, döntésképtelenség, nyugtalanság, érdektelenség, bűntudat vagy reménytelenség érzése.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

Kevesebb