Gyógyszerkiváltás a veszélyhelyzet után

2020. június 2., kedd 05:54

Az elmúlt hét elején benyújtották a veszélyhelyzet és a különleges jogrend eltörléséről szóló törvényjavaslatot.

Amennyiben ezt megszavazza az Országgyűlés, júniustól az élet számos területén visszatérhet az ügyintézés a megszokott kerékvágásba. De mi a helyzet a gyógyszerek kiváltásával?

Márciusban, a veszélyhelyzetre való tekintettel vezették be azt az intézkedést, hogy meghatalmazás nélkül, a társadalombiztosítási azonosító bemondásával és saját okmánya bemutatásával bárki kiválthatja más beteg, receptre felírt gyógyszerét. Ennek célja az volt, hogy védjék az időseket, illetve csökkentsék a sorban állók számát a patikákban.

Most pedig, hogy közeledik a veszélyhelyzet vége, sokakban felmerült a kérdés, hogy ez a rendelkezés érvényben marad-e, vagy ezek után már csak hivatalos meghatalmazással lehet kiváltani hozzátartozóink, ismerőseink receptjeit. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ezért közleményben tudatta, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig a gyógyszert felírási igazolás nélkül is kiválthatja az a személy, aki a beteg társadalombiztosítási azonosító jelét közli, és saját természetes személyazonosító adatait a törvényben meghatározottak szerint hitelt érdemlően igazolja.

Ennek értelmében szeptember közepéig mindenképp marad a mostani rend, tehát nem lesz szükség meghatalmazásra. De saját iratainkat feltétlen vigyük magunkkal, mert azt kérhetik a gyógyszertárakban.

startlap.hu

Kevesebb