Színes programok az Erzsébet táborban

2020. július 24., péntek 17:17

Sikerrel pályázott a várgesztesi önkormányzat, így július 6-ától három héten át színes programok várták a helyi gyerekeket a Faluházban és környékén az Erzsébet tábor keretében.

Hetente 20 gyerkőc gyűjtötte az élményeket, a kínálatban szerepelt horgászat, lovaglás, kézműves foglalkozások, helytörténeti vetélkedő, rock suli hangszerbemutatóval, néptánc, néprajzi előadás, balett táncparádé, festősuli, és a fiúk, lányok egyik nagy kedvence, a kerekezés. Egy ideig úgy tűnt, az égiek nem fogadják kegyeikbe ez utóbbi programot, hiszen csütörtök reggel alaposan rákezdett az eső, de végül épp annyi ideig tartott csak, amíg a gyerekek megismerkedtek a kerékpározás alapvető elméleti szabályaival.

Kiváló előadótól sajátíthatták el az információkat, hiszen Kovács Tamás a diplomamunkáját a gyermekek kerékpározási szokásairól készítette, és számára is igen hasznos volt a délelőtt, hiszen a témában jelenleg kutatást folytat, aminek az eredménye később egy könyv lesz a szülők, pedagógusok számára. Azt már a program kezdetén megállapíthatta, hogy a jelenlévő várgesztesi gyerekek egy része igen jól tájékozott, később pedig azt, hogy az elhangzott információk is jól hasznosultak, hiszen a „hogyan közlekedünk kerékpárral” kérdésre valamennyien tudták a választ: az úttest jobb oldalán oszlopban, egy kerékpárnyi távolságot hagyva egymás között.

Az elméleti felkészítést követte immáron a szabadban az ügyességi pálya, amely – például a rázóval, billenővel – tökéletesen szimulálta a valós lehetséges helyzeteket. Így a gyerekek megtapasztalhatták, mit tegyenek, ha belógó faággal találkoznak kerekezés közben, s azt is, hogyan kell göröngyös terepen biztonsággal biciklizni.

Kevesebb