Járványügyi védekezés

2020. szeptember 17., csütörtök 07:42

A kormány fenntartja a beutazási korlátozásokat. Kötelező lesz a maszkviselés a mozikban, színházakban, egészségügyi, szociális intézményekben, ügyfélszolgálatokon is.

Marad a látogatási tilalom a kórházakban és szociális intézményekben. A szórakozóhelyeknek 23 órakor be kell zárniuk.

Hatósági áras lesz a teszt, 19 500 forintnál többet nem lehet elkérni értük. A rendőrség szigorúan ellenőrzi az intézkedések betartását, amelyek között kiemelten szerepel a tömegközlekedési eszközökön a maszkviselés.

Október 1-jétől kötelező lesz az iskolába lépés előtt lázat mérni tanároknak, diákoknak egyaránt. Az ehhez szükséges eszközök beszerzése folyamatban van. Az oktatási intézmények bejáratainál kézfertőtlenítőt kell kihelyezni, a távolságtartási szabályok betartása érdekében törekedni kell a tanulók minél szellősebb elhelyezésére, és kerülni kell az osztályok keveredését, például a csengetési rend módosításával.

A tanítási órákon és foglalkozásokon nem kötelező a szájmaszk viselése, a közösségi terekben viszont mindenkinek el kell takarnia az arcát. Jó idő esetén a tanórák az udvaron is megtarthatók. Fel kell függeszteni az úszásoktatást, délutáni sportköröket, énekkari és egyéb szabadidős foglalkozásokat, illetve el kell halasztani a rendezvényeket.

Az oktatási intézményekben a járványügyi intézkedések betartását, valamint a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek, kézfertőtlenítők, folyékony szappanok, papír kéztörlők meglétét is ellenőrzik szúrópróbaszerűen a kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalai.

Kevesebb