Bírság 5 millióig

2017. augusztus 24., csütörtök 10:40

Országszerte zajlik a parlagfüves területek ellenőrzése, a jogsértés esetén kiszabható növényvédelmi bírság a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Mint megtudtuk, a megyei növényvédelmi hatóság az idei évben eddig összesen 15,4 hektáron rendelt el közérdekű védekezést a települések külterületén.

Javában tart a parlagfűszezon, a gyomnövény-mentesítésnek pedig kötelező eleget tennie mindenkinek. Ez mindenkire és gyakorlatilag minden területre vonatkozik, beleértve a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeket, rét-legelőket, ültetvényeket, erdőtelepítéseket, út menti és közterületeket, belterületi kiskerteket, játszótereket, parkokat, illetve az építési területeket is.

Aki ezt nem teljesíti, a bírság mellett az irtással járó költségeket is meg kell térítenie, így jobban jár, ha ezt megelőzi és irtja az allergén gyomnövényt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint idén is bárki számára elérhető a parlagfű bejelentő rendszer. Mindez interneten és okostelefonon keresztül is kezelhető, azonban a bejelentés előzetes regisztrációhoz kötött. A belterületeken a helyi önkormányzat jegyzője és a megyei kormányhivatalok végzik a fertőzött területek ellenőrzését.

A parlagfű felszaporodása a laza, homokszövetű talajokon gyakoribb. Ennek megfelelően a megyében Esztergom környéke, Tatabánya és Oroszlány térsége, valamint a Bakonyalja homokos területei optimálisak a növény számára – tudta meg a kemma.hu.

Kevesebb