Hertay Mária – a secco mestere

2017. szeptember 25., hétfő 06:41

Az Ars Sacra Fesztivál keretében 10 napon keresztül az ország 160 pontján zajlottak képzőművészeti és zenei rendezvények.

Hertay Mária 1932. október 5-én született Sopronban. 1955–59 között a Képzőművészeti Főiskola festő szakán tanult. 1959–63 között ugyanitt elvégezte a grafikus szakot is. Litográfiákat, majd rézkarcokat, az utóbbi években tűzzománcot készít, nagyrészt bibliai témákban (keresztútsorozat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kápolnájában, a pápai nunciatúrán, a szegedi püspöki palotában, a mosoni plébániatemplomban, a büki templomban), továbbá templomi falképeket Várgesztesen, Hárskúton és Nyírlugoson.

A művésznő 85. születésnapja alkalmából jubileumi kiállítást szerveztek a Budai Klub-Galériában szeptember 20-án. A kiemelkedő eseményen Erdő Péter bíboros prímás, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke mutatta be és méltatta munkásságát.

Személyes ismertsége nem csak a bíborossal van, hanem az idős és idősödő várgesztesiekkel is, mert fiatal korában hónapokig és sokszor tartózkodott és dolgozott falunkban. Apró termete, „madáscsontú” alkata miatt a gesztesiek minden finom falattal igyekeztek evésre bírni őt. Sokszor csak 5-6 óra múlva mászott le az állványzatról, mondván még nem ér rá enni. Saját csendjében hosszan dolgozott, amit a gesztesiek tiszteletben tartottak, csak olykor küldtek be 1-1 gyermeket a templomba, hogy nézzék meg, mozog és dolgozik-e még.

Az 1872-ben felszentelt római katolikus templomban - Esterházy Miklós támogatásával épült- oltárképei és a Keresztút stáció seccoi láthatóak, melyeket ifjú korában készített. A szakrális témák mellett kiemelkedő alkotásai a növények, virágok témában születtek.

Várgesztes nevében Rising Károlyné polgármester és Tar József, valamint felesége köszöntötte a Munkácsy-díjas grafikus és zománcművészt budai otthonában, mivel az idős művésznő egészségi állapota miatt nem tudott a tárlaton megjelenni.

Kevesebb