Betlehemi békeláng átvételi lehetőség

2020. december 16., szerda 18:45

Értesítjük a lakosságot és a hívőket, hogy a békeláng december 20-án, vasárnap a reggeli mise után a szokásos módon vehető át. Javasoljuk, hogy mindenki lehetőség szerint zárt mécsest hozzon!

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban található örökmécsesből lángot vegyen.

Lámpásba zárva hozzák aztán repülővel Bécsbe, ahol egy hatalmas és nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Idén a nyilvános pompás lángátadó ünnepségek elmaradnak, de az igény továbbra is megmaradt, hogy az emberek kézről kézre adják a lángot, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen.

Az otthonokban fénylő „betlehemi láng“ imádságra hívó jelenléte összeköti a családokat a világ különböző pontjain élő családokkal, ami elmélyíti az adventi előkészület lelkületét. A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng, a béke lángja azt is jelképezi, hogy akárcsak a lángot, a békét is embertől emberig kell továbbítani.

Ez a láng mindenkié, minden jó szándékú emberé, nincs egyházhoz, felekezethez kötve.

A Szlovákiai Magyar Cserkész Szövetség cserkészei 1991-től hozzák el nekünk a lángot Bécsből, ami azóta is Felvidék számos helyére jut el. A tatabányai térségbe a Héregen keresztül hatodik alkalommal érkezik a Békeláng. Héregről Schlapak József falugondnokunk, az Egyházközség világi elnöke hozza Várgesztesre.

Kevesebb