Várgesztes fekete napja

2021. január 3., vasárnap 15:28

Várgesztes község történelmében 1945. jan. 6. napja fekete nap volt. Erre való emlékeztetés történelmi felelősségünk és megemlékezésünk megtartásával az is marad, amíg falunkban ember él - ezekkel a gondolatokkal kezdte megemlékezését a hősi emlékműnél vasárnap délelőtt Rising Károlyné polgármester a szentmisét követően, betartva a biztonsági előírásokat./p>

- Fontos, hogy több évtizedes elhallgattatás elhallgatás után a családokban elmeséljék az eseményeket, bármennyire is borzalmasak ezek a fiatal generációk számára. A családok valós életének megismerése a 24. órában van. Már csak azok tudják elmondani a történteket, akik fiatalként átélték, látták, ahogy a férfiak – nagyapák, apák, bátyák és unokafivérek – a jelenlegi buszmegálló helyén szerszámokkal és három napi élelemmel gyülekeztek. A Fekete nap azt jelenti, hogy őseink német származásuk miatt „majenkij robotra” elhurcolásra kerültek – fogalmazott a falu első embere, aki így folytatta: Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy a politika olyan döntések sorozatát hozza, hogy hadifogolyszedés a katonákon túl a civil lakosságot érinti. 24 várgesztesi és egy budapesti család volt érintett: 61 főt kényszerítettek és hurcoltak el innen. Minden 16-55 éves férfit. Asszonyok, gyermekek és beteg idősek maradtak a kifosztott faluban. Soha sem fogom elfelejteni, amit apósom mesélt arról, hogy milyen állapotok voltak a fűtetlen vagonokban, milyen áldatlan állapotok között tudtak összetartani, amíg együtt voltak a gesztesiek. Az érintettek egy része meggyötörten és betegen érkezett haza. Voltak, akikre évekig vártak, reménykedtek hazatérésükben. Együtt érzünk a családtagokkal, főleg azokkal, akik hozzátartozói soha nem érkeztek vissza Gesztesre, sőt temetési helyük is ismeretlen. A hősi emlékmű felirata is ezt tartalmazza: sírjuk távolban, emlékük szívünkben.

Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke a tragikus eseményeket felidézve egy egykori elhurcolt levelét olvasta fel, majd így folytatta: az elhurcolás igazságtalanságát nem szabad felejtenünk, mert e nélkül nem lehet teljes történelmünk. Gyújtsunk gyertyát a mai napon mindkét világháború összes gesztesi áldozatáért.

A megemlékezésen Visnyei László plébános mondott imát az elhurcoltakért. Az áldozatok előtti tisztelgést az önkormányzatok koszorúja, valamint a Német Kultúregyesület dalkörének előadása tette emlékezetesebbé.

Kevesebb