Unokázós csalások

2021. február 28., vasárnap 13:19

Az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál.

A csaló azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért, de olyan esetek is előfordulnak, amikor az „unoka” maga helyett küld valakit a pénzért.

A csalók általában telefonkönyv alapján (a telefonkönyvekben szereplő személyek adatainál sok esetben szerepel, hogy a telefonszám tulajdonosa nyugdíjas), találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer minél szélesebb körben való ismertetésével, tudatosításával megelőzzük, megakadályozzuk, hogy lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket, válnak csalók áldozataivá!

KEM-RFK

Kevesebb