Bezár az ország - részletek

2021. március 5., péntek 18:51

A péntek délután megjelent a kormányrendelet, amely szerint közterületen, illetve a nyilvános helyen mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

- A települések belterületén, az utcán és a közterületen mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

A rendelet felsorolja, melyik boltok lehetnek nyitva és szolgáltatások maradhatnak:

Szolgáltatók, amelyek továbbra is fogadhatnak ügyfeleket:

Az üzletek március 22-ig, a kaszinók április 7-ég tartanak zárva.

Az edzőtermek csak a versenysportolóknak maradnak nyitva.

Az általános iskolák átállnak digitális oktatásra. Az óvodákban szünet lesz, és mint kiderült, gyermekfelügyeletet sem biztosítanak az óvodákban és általános iskolákban azoknak, akik nem tudnak otthon maradni a gyermekükkel. Az étkeztetést azonban – elvitellel vagy kiszállítással – biztosítják.

A kollégiumok bezárásáról az igazgató dönt. A bölcsődék nyitva maradnak.

A közigazgatásban hétfőtől mindenki otthonról dolgozik, saját eszközzel, kivéve, ha valakinek csak a munkahelyén oldható meg a munkavégzése, különösen, ha a járvány elleni védekezésben vesz részt.

Az este 8 és reggel 5 közötti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

A rendelet emellett tartalmazza a virágüzletek március 8-i nyitva tartását is, ezen a napon a virágüzletek nyitvatartási időben korlátozás nélkül működhetnek.

A távolsági közlekedési szolgáltatók a koronavírus-járvány miatt még két hónapig elfogadják a diákigazolványokat. A köznevelésben tanulók a 2019/2020-as tanévet érvényesítő matricát, a felsőoktatásban hallgató tanulók 2019/2020-as tanév első és második féléves matricát, illetve a 2020/2021-es tanév első féléves matricát is használhatják. Így a diákoknak nem kell bemenniük az iskolába és diákigazolványt érvényesítő matricát kérniük.

Kevesebb