Ne nyissa meg telefonján!

2021. március 26., péntek 06:02

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, amelyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik.

Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára, egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, amelynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz.

A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, az alkalmazás feltelepíti saját magát, ezt követően akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

Ha a telefonjára gyanús, csomagkézbesítésről szóló emlékeztető üzenet érkezik, ne nyissa meg! A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz ezekben az ügyekben. A csalás azért terjed nagyon gyorsan, mert akik az alkalmazást telepítették akaratlanul is tovább küldték az eredeti üzenetet akár több száz másik hívószám előfizetőjének is.

Mit tegyen, ha már letöltötte a csalók SMS-ben érkezett applikációját? Állítsa vissza a telefonját gyári beállításokra. Ezzel mindent törlésre került, ezért a telefonon tárolt fontos adatokról készítsen biztonsági mentést. Telepítsen egy megbízható vírusirtót a készülékre, vagy kérje benne szakértő segítségét.

KEM-RFK

Kevesebb