Lehet ballagni

2021. május 18., kedd 08:00

Az iskolák felmentést kapnak a rendezvényszervezés tilalma alól. A keddtől hatályos rendelet szerint idén szervezhetnek ballagásokat az iskolák, az épületükön kívüli területeken, május 25-e után.

A ballagáson a meghívottak életkortól, a koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek. Annyi a megkötés, hogy ők az iskola zárt részeiben nem tartózkodhatnak.

A rendelet szerint az iskola igazgatója dönt a ballagáson érvényes magatartási szabályokról, a belépés rendjéről, arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre.

A meghívottak, valamint a ballagási rendezvény résztvevői számára kötelező a maszkviselés. Ez alól kivétel:

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint döntött a kormány arról is, hogy a középiskola utolsó évfolyamát az idei tanévben befejezőnek szóbeli pótlóvizsgát kell szervezni, ha az írásbeli vizsgán vagy a gyakorlati vizsgán neki fel nem róható okból távol maradt. Az intézmény igazgatójánál kell kérelmeznie a végzős diáknak, hogy engedélyezze számára a szóbeli pótlóvizsgát. Fontos, hogy ehhez legkésőbb május 28-án 16 óráig elektronikus úton el kell küldeni a fel nem róható ok igazolására szolgáló dokumentumokat. (A határidő jogvesztő.)

Az igazgató döntéséről legkésőbb június 1-jéig elektronikus úton értesíti a vizsgázót, valamint – ha emelt szintű szóbeli vizsgát engedélyezett – a vizsga megszervezéséért felelős kormányhivatalt. A módosítás érinti a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet is, mert „a szóbeli vizsga eredményéből érettségi pont számítható”.

Kevesebb