Csengőnap

2021. augusztus 23., hétfő 07:48

Bajorországból jöttek azok a telepesek, akikre emlékezve 1994-ben a település nemzetiségi lakói népviseletbe öltözve, lovaskocsival, csengő és harangzúgás közepette vonultak a várrétre, így hirdetve, hogy elődeik 250 évvel azelőtt érkeztek erre a területre. Azóta minden évben megrendezik a Csengőnapot.

A faluházban Rising Károlyné polgármester és Pillmann József, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke üdvözölte a megjelenteket, akik között ott volt Waldmann-né Baudentisztl Éva, a Komárom-Esztergom megyei Németek Önkormányzatának elnöke, Menoniné Pillmann Teréz, a Komárom-Esztergom megyei Német Önkormányzatok Szövetségének elnöke, de később megérkezett Popovics György, megyei közgyűlési elnök is.

A falu első embere megnyitó beszédében elsősorban a falu összetartó közösségét méltatta, majd így folytatta: az ősök hagyatéka érték, megőrzése és tovább adása kötelesség. Csodálatos, hogy a faluba költözők mindent elkövetnek, hogy mielőbb részesei legyenek a gesztesi életnek, benne a sváb hagyományokkal. Az országos rendezvényeken méltatták az államalapítást, Szent István érdemeit.

- Azt tapasztalom, hogy a gesztesieket elsősorban az érdekli, hogy mi itt hogyan élünk, tud-e a falu fejlődni. Kihasználom az alkalmat, hogy a változásokról élőszóban tájékoztassak. Öröm, hogy növekszik az itt lakók száma. Jelenleg 644 lélekszámú a település. a fiatalok sorra veszik meg a foghíjas építési telkeket és építkezni kezdenek. A falunkat érintő, hegyről és erdőből lezúduló víz szakszerű elvezetése miatt pályáztunk és nyertünk forrást. Most a legtöbb vizet nem a Malom útról, hanem a Várvölgyből kapjuk. Ezen a héten zárult le a nyílt közbeszerzés. Rövidesen elkezdődhet az Arany János utcai árokrendszer kiépítése a bolttól Hartdégen Zoltánékig és a másik oldalon Schalkhammeréktől, Talabérékig. A csapadékvíz az Arany János páratlan oldala házai mögötti árkon keresztül kerül a tóba – mondta Rising Károlyné, majd így fejezte be a Csengőnap nyitóbeszédét: ezúton köszönöm meg az Önkormányzat nevében a Faluház, Iskola, Óvoda és a Hivatal vezetőinek és munkatársaknak, hogy az elmúlt időszakban a COVID járvány ellenére biztosították a folyamatos életet a faluban. Megköszönöm valamennyi civil szervezetnek, hogy lehetőségeik szerint az idei évben is segítették a faluban a közösségi életet.

Az ünnepi gondolatokat követően a településvezető és Pillmann József a hagyományoknak megfelelően, egy-egy Bibliával, a jubileumi Várgesztes kötettel, valamint kitűzővel ajándékozta meg azt a tizenegy diákot, akik az idén fejezték be általános iskolai tanulmányaikat. Szintén ajándékkal térhetett haza az az öt fiatal család, ahol az elmúlt egy évben kisbaba született, a három negyedik osztályt befejező tanuló, de az a hét idén ballagó óvodás is, aki szeptemberben kezdi meg iskolai tanulmányait.

Mindeközben önkéntesek szorgoskodtak a Faluház mögötti szabadtéren: a vadászok jóvoltából rotyogott a szarvaspörkölt, a horgász egyesület tagjai pedig rántott halat és halászlét készítettek és vendégelték meg a jelenlévőket.

A délután további részében Német Kultúregyesület Dalkörének jubileumi műsora, a zeneiskola helyi tagozatának fúvóstriója, valamint a Dancing Feet csoport látványos előadása szórakoztatta a Csengőnap résztvevőit.

Ballagó nyolcadikosok: Nyeste Patrik, Cseke Bendegúz, Szolga Zalán, Kovács Levente, Ródé Sára, Bodnár Benedek, Szigeti Bence, Balogh András, Pap Csongor, Pliska Gábor, Schweighardt Zsófia.

Újszülöttek: Horváth Bence Dominik, Hartdégen Abigél, Berta Kamilla, Eigner Bálint, Hujber Sára.

Végzős alsó tagozatosok: Huber Léna, Pliska Áron, Tropsch Amelie.

Ballagó óvodások: Werli Fanni, Heim Pál, Mester Zoé, Eck Marcell, Kluber Zorka, Petricsek Frigyes, Rózsahegyi Lara.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg!

Kevesebb