Értéktárba került a tanösvény

2021. szeptember 21., kedd 07:55

Újabb értékek kerültek be a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba, ezzel immár 181-re nőtt a szűkebb hazánk lajs¬tromba vett kincseinek száma. Ebbe az elitbe került be szeptemberben a Villaparkot a Horgásztóval összekötő Árnyas út tanösvény a Gesztes patakkal.

A „Várgesztesi Árnyas út tanösvény” felvételi javaslatát Pfiszterer Ilona készítette még tavasszal, aki elmondta: Az Árnyas úton olyan ritkaságok figyelhetők meg, amelyek hazánkban Aggteleken kívül csak Várgesztesen láthatók: 200 méteren belül homoki gyep, nedves patakvölgy és mészkő sziklahát váltakozik. Ezen a rövid távon tapasztalható, bemutatható a flóra és fauna változása. Az átmenet rendkívül koncentrált, amelyet tájékoztató táblák is bemutatnak. Az Árnyas ösvény a Várgesztesi Villaparktól indul és a várgesztesi horgásztóig tart. Innen az országos Kéktúra útvonalon érhető el a Zsigmond kőszikla és a hivatalos sziklamászóhely. A tanösvény kialakítását a Vérteserdő Zrt. vállalta, szemléletes táblái korrekt információval szolgálnak a turisták számára. A térségre jellemző bő vízkészlet miatt a patak csak ritkán fagy be. A csapadékvíz és a talajvíz a horgásztó / víztározón keresztül jut el a Gesztes patakba. Az Árnyas Ösvényen sétálva is megfigyelhető, amint a száraz homoki gyep találkozik a nedves patakvölggyel, de a patak fölött, a mészkő sziklaháton ismét szárazsághoz alkalmazkodott életközösségek kapaszkodnak. A patak partját követve forrásvidékére találunk, mely mocsár, náddal és égeres galériaerdővel. Magasabban, a hegyek között, tarka élővilágukkal üde bükkösök, hársas törmeléklejtő-erdők, cseres-tölgyesek, elegyes karszterdők, sziklagyepek váltakoznak a termőhelyi adottságok függvényében, sok helyen egyik lépésről a másikra.

- Az Árnyas út elnevezését onnan kapta, hogy a zsákfaluba kirándulók a meredek déli, dél-nyugati kaptatón igazi forróságból kerülnek a patakvölgybe, ahol a fák hűvöse nagyon kellemes érzést nyújt. A környezetünkben lévő erdőkben nem észlelünk ugyanilyen klímát, mert nincs bennük folyóvíz – fogalmazott Pfiszterer Ilona.

Kevesebb