Megteremteni Advent csendjét

2021. november 29., hétfő 18:58

Advent és a karácsony Jézusról szól, akiben testet ölt a szeretet, a türelem és megértés. Advent lehetőséget teremt az elcsendesedésre és az áldott várakozásra. Gyakoroljunk türelmet, megértést másokkal szemben, az ünnepek lényegének megértése segít majd abban, hogy ez az időszak különb legyen az átlagos hétköznapoknál – fogalmazott Pillmann József, a várgesztesi német nemzetiségi önkormányzat elnöke advent első vasárnapján a hagyományos karácsonyváró koncert kezdetén a katolikus templomban.

Mit is jelent számunkra Advent? Vezet Karácsonyhoz. Vezet minket hétről-hétre az a kis gyertyaláng, amit meggyújtunk az adventi koszorún. Kivezet minket a sötétségből, hiszen hétről-hétre világosabb lesz, mígnem elérkezünk a Karácsony fényéhez, amely jelzi, hogy elérkezett hozzánk a kisded. Ez a legfontosabb. Nem a karácsonyi menü, nem az ajándékok sokasága, csak ez! – szóltak az ünnepi gondolatok Visnyei László plébánostól, majd a zsúfolásig megtelt templomban a helyi zeneiskolás diákok, kisiskolások, hittanos diákok, a Tardosi Egyházi Kórus és a Német Kultúregyesület Dalköre varázsolt szívet melengető karácsonyváró hangulatot.

A program folytatásaként a községháza előtt Rising Károlyné köszöntötte a település lakóit és vendégeit, a közösség már nyolcadik alkalommal kezdte meg a falu adventi koszorújánál a közös készülődést karácsonyra.

Advent a várakozás ideje. A várakozás lehet izgatott és legfőképpen bizakodó. A lecsendesedés megfelelő idő a számvetéshez. Átgondolható, hogy mit cselekedtünk helyesen és miben szükséges változtatni. Érinti egyéni életünket, családunkat és munkánkat. Akkor jó, ha harmóniában tudunk élni, dolgozni. Polgármesterként nagyon örülök, hogy Várgesztes lakói egy nagy közösség. Az itt élők számtalan önzetlen segítéssel járulnak hozzá a falu gyarapodásához, a közösség összetartozásához, ami biztonságot jelent – hangzott el a településvezetőtől, aki a következő gondolatok jegyében gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját: a hit, szeretet, öröm és remény – a 4 gyertya szimbólumaként külön válnak, pedig igazán ezek folyamatosan, egységben a boldog életünk részei. Jó egészséget kívánok mindenkinek és azt, hogy az ünnepeket ne a végtelen vásárlás, tolongás, kapkodás előzze meg, hanem a békés ráhangolódás. A karácsony akkor lesz áldott, boldogsággal telt, ha az advent, az eljövetel csendjében megteremtjük családunknak és magunknak! Jó tulajdonságaink megerősítésével kívánok mindenkinek bizseregtető várakozást és kellemes ünnepeket!

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb