Két év múlva megújulhat a komáromi erődrendszer

2021. december 11., szombat 16:40

Félmilliárd forintot meghaladó Interreg pályázati támogatásból fejlesztik a komáromi erődrendszer magyarországi és szlovákiai épületeit – tájékoztatta a projekt menedzsere az MTI-t.

Ozimy Andrej, az észak-komáromi műemlékeket kezelő Pro Castello Comaromiensi igazgatója elmondta, hogy a központi erődben egymillió eurós fejlesztésre kerülhet sor, amely keretében megújul a laktanyaépület, az erőd sáncai hozzáférhetővé válnak a látogatók számára, felújítják a főbejárat melletti homlokzatot és információs fogadóközpontot építenek ki.

A projekt keretén belül elkészül egy, mindkét erődöt bemutató videó és a térbeli térképezésnek köszönhetően a Központi- és az Igmándi erőd több része virtuálisan is látogathatóvá válik.

A dél-komáromi Igmándi erődben fél millió eurós beruházással a meglevő kiállítóteret, a kantint, valamint az irodákat, a tárolókat és a vizesblokkokat újítják fel. Továbbá új melegítő konyhát létesítenek, elvégzik az erődhomlokzat tisztítását, illetve a parkosítási és térrendezési teendőket.

A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával 2023 májusáig valósul meg, vezető partnere Észak-Komárom, társpartnere pedig a Monostori Erőd Hadkultúra Központ Műemlék-helyreállító, Ingatlanfenntartó és – hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft..

A beruházás költségvetésének 85 százaléka az Európai Régiófejlesztési Alapból származik, az állami társfinanszírozás mindkét országban 10 százalékos, az önrész pedig 5 százalék. A munkálatok várhatóan 2023 májusában fejeződnek be.

Kevesebb