Április 3-án lesz a választás

2022. január 12., szerda 08:23

Április 3-ra írta ki az országgyűlési választást Áder János köztársasági elnök. Ez lesz a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak kilencedik általános parlamenti voksolása.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján az államfő azt írta: Magyarország 32 évvel ezelőtt független, demokratikus ország lett, így a választójoggal rendelkező magyarok április 3-án ismét szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését.

Az Országgyűlésbe 199 képviselő juthat be, ebből 106-an egyéni választókerületből, további 93 képviselő pedig országos listáról kap mandátumot.

A magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok két szavazatot adhatnak le: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben képviselőnek, másrészt, egy másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlisták közül melyiket támogatják.

Meglehetősen bonyolult az országgyűlési választások rendjét meghatározó magyar választási rendszer, amit a 2011-ben elfogadott szabályok szerint tartanak. Az Országházában kialakított parlamenti patkóban 199 szék található, amiből 106 az egyéni képviselőké, a fennmaradó 93 helyen pedig a párt-, illetve a nemzetiségi listán arányos rendszer szerint mandátumot szerzett képviselők osztoznak.

Akik a választás napján külföldön tartózkodnak, Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain adhatják le voksaikat akkor, ha előzetesen kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Azok is szavazhatnak, akiknek nincs magyarországi lakóhelyük, de magyar állampolgárok. Ők csak pártlistára szavazhatnak akkor, ha szerepelnek a központi névjegyzékben. A felvételt a Nemzeti Választási Irodánál lehet kérni.

A köztársasági elnök kitűzte a gyermekvédelmi népszavazás időpontját is, szintén április 3-ára.

A kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazás kérdései a következők lesznek:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A népszavazás kérdéseire várhatóan egy külön lapon kell majd válaszolni.

Kevesebb