Forgácsfánkot sütöttek az apróságok

2022. február 18., péntek 12:42

Január végén a tollfosztás rejtelmeivel ismerkedtek meg a várgesztesi Német Nemzetiségi Óvodába apróságai, s mivel a farsangi időszak is bővelkedik hagyományokban, február 17-én ismét nagy "munkába vágták a fejszéjüket": forgácsfánkot sütöttek.

Tojás sárgája, tejföl, finomliszt és csipetnyi só – ezek a csörögefánk hozzávalói, no meg a hozzáértő, szorgos kezek, amelyek összedolgozzák, kinyújtják a tésztát, derelyevágóval téglalapokra vágják, majd az ujjak köré csavarintva forró olajban kisütik. A két legfontosabb mozzanat marad a végére: jól szórd meg vaníliás porcukorral, és falatozd be az utolsó szemig.

A kicsiket évek óta Schäffer Mártonné és Horváth Józsefné avatja be a forgácsfánk készítés titkaiba, az alapanyagokat ezúttal is Micike és Juli néni készítette elő, és segítette gondos felügyelet mellett a derelyevágó használatát, a sütést, a kis kukták pedig élvezettel merültek el a munkálatokban, később pedig a falatozásban.

A farsangi mulatságot február 25-én rendezik meg az intézményben, a járvány miatt a maskarás felvonulást zárt körben, csak a gyerekek részvételével, 17 órától viszont már várják az udvaron a szülőket a közös szalmabábégetésre, télkergetésre.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb