Áldozatok Világnapja

2022. február 22., kedd 13:24

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta az Áldozatok Napja, melyet 1993 óta Magyarországon is megtartanak. Ki kell emelni, hogy bűncselekmény áldozata egyfelől a bűncselekmény illetve a tulajdon elleni szabálysértés közvetlen sértettje, valamint az a személy, aki a bűncselekmény/tulajdon elleni szabálysértés következtében szenvedett el valamilyen sérelmet.

Kárenyhítésre az a rászoruló áldozat jogosult,

Sérelemnek tekintendő a testi vagy lelki sérülés (súlyos félelem, szorongás), az érzelmi megrázkódtatás (trauma, pszichés zavar), továbbá az a vagyoni kár, amely a bűncselekménnyel ok-okozati összefüggésben áll. Az áldozatsegítés célja, hogy a bűncselekménnyel összefüggésben sérelmet szenvedett személyek, illetve azok hozzátartozói megfelelő segítséget kapjanak problémájuk megoldásához, az őket megillető jogok érvényesítéséhez.

Az áldozatsegítő szolgáltatások rendszere:

A bűncselekmények áldozatairól és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. tv. értelmében a fővárosi és a megyei igazságügyi szolgálatok áldozatsegítési feladatot ellátó szervezeti egységei a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára tudnak segítséget nyújtani. Áldozatsegítő támogatást bármelyik szolgálatnál, megyénkben a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztályánál lehet igényelni, melynek elérhetőségei:

A kih.gov.hu honlapon valamennyi szolgálat elérhetősége és a támogatásokkal kapcsolatos alapvető információk is megtalálhatók.

A rendőrség áldozatvédelmi feladatai között szerepel az áldozatsegítő szolgáltatásokkal és az eljárások egyes szakaszaival kapcsolatos tájékoztatás, az áldozatok személyiségi, adatvédelmi, büntetőeljárási jogainak érvényesítésében való segítségnyújtás, az újbóli áldozattá válás kockázatainak csökkentése, adott esetben a különböző segélyszervezetekkel való kapcsolatfelvétel elősegítése.

Az érintettek megelőzéssel illetve áldozatvédelemmel kapcsolatos információkért, tanácsokért személyesen, telefonon vagy e-mail-ben a rendőrség (megyei rendőr-főkapitányság, rendőrkapitányságok) áldozatvédelmi referenseihez is fordulhatnak.

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Kevesebb