Rendelet a helyi zajvédelemről

2022. március 24., csütörtök 10:47

Lakossági kezdeményezésre, a helyben élők igényei alapján, hosszas egyeztetést követően alkotta meg a képviselő-testület Várgesztesen a zajvédelmi rendeletet, amely ez év március 11-étől hatályos.

A rendelet a közterületen végzett és a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő, zajkeltő tevékenységek időkorlátait is meghatározza, nem terjed ki viszont a hatálya a veszély- és hibaelhárítással kapcsolatos zajkeltésre, a magánszemélyek saját háztartásukban tartott családi eseményeire (esküvő, lakodalom, keresztelő, szalagavató, ballagás), valamint december 31-én este 6 órától január 1-jén 6 óráig a zeneszolgáltatásra.

A közterületre vonatkozó szabályozás kimondja, hogy ott más nyugalmának zavarására alkalmas zajkeltéssel járó tevékenység munkanapokon 7 és 20, szombaton 8 és 15 óra között végezhető, vasárnap és munkaszüneti napokon tilos. A zeneszolgáltatás – szintén közterületen – hétfőtől csütörtökig 10 és 22, péntektől vasárnapig, illetve munkaszüneti napokon 10 és 24 óra között megengedett érvényes közterület használati szerződés birtokában.

A magánszemély háztartási igényeit kielégítő, más nyugalmának zavarására alkalmas zajkeltési tevékenység, mint például a lakásfelújítással, építkezéssel kapcsolatos tevékenységek, motoros gép üzemeltetése, favágás, udvarrendezés, fűrészelés, fűnyírás, munkanapokon 8 és 20, szombaton 9 és 19 óra között végezhető, vasárnap és munkaszüneti napokon nem megengedett.

A magánszemélyek saját háztartásainak, más nyugalmának zavarására alkalmas zene felhasználását nyílt és zárt térben egyaránt hétfőtől csütörtökig 8 és 20, pénteken és szombaton 8 és 22, vasárnap és munkaszüneti napokon 9 és 20 óra között engedélyezi a rendelet.

A zenés alkalmi rendezvények megtartására nyílt térben hétfőtől csütörtökig 8 és 22, pénteken-szombaton 8 és 23, vasárnap és munkaszüneti napokon 10 és 23 óra között van lehetőség, zárt térben hétfőtől csütörtökig 8 és 24, pénteken-szombaton 8 és 22, vasárnap és munkaszüneti napokon 10 és 22 óra között. Alkalmi zenés rendezvény a meghatározott időkorláton túli időszakban, maximum évi 12 alkalommal, a jegyzőnek benyújtott és általa kiadott engedélyben foglaltak szerint tartható meg, a kérelmet a rendelet 1. számú melléklete szerint kell a tervezett időpont előtt 20 nappal benyújtani.

Kevesebb