Ma kezdi meg hivatalát Magyarország első női államfője

2022. május 10., kedd 09:27

A Magyar Honvédség hétfőn este ünnepélyes katonai ceremóniával köszönt el Áder Jánostól, aki államfőként a hadserege főparancsnoki tisztét is betöltötte. A távozó köztársasági elnököt a Sándor-palotánál tisztelgéssel fogadta a Magyar Honvédség díszegysége. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetet mondott Ádernek a munkásságáért, majd ajándékként egy háromszögre hajtott, a Magyar Honvédség emblémájával ellátott zászlót adott át az államfőnek. A budavári Szent György téren tartott ünnepség díszmenettel ért véget.

A 44 éves, közgazdász és jogi végzettségű Novák Katalin az eddigi legfiatalabb és az első női köztársasági elnöke Magyarországnak. Lényegében az egész, a munkaerőpiacon aktív életét minisztériumokban töltötte. Pályája elején a Külügyminisztériumban volt külügyi referens, majd a gyesen töltött évek után 2010-ben oda is tért vissza. Különböző posztok betöltése után 2014-ben család- és ifjúságügyért felelős államtitkár lett az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2017-ben a Fidesz egyik alelnökévé választották, 2018-ban bekerült az országgyűlésbe, 2020-ban ő lett a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Férje Veres István Attila, aki 2013 óta a Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatója. Három gyermekük született. A család 2010-ig Németországban élt, mert Novák Katalin férje akkor az Európai Központi Banknál dolgozott Frankfurtban. Nováknak franciából, angolból és németből is felsőfokú nyelvvizsgája van, spanyolból középfokúja.

Az új államfő ünnepélyes beiktatása szombaton a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik, majd Novák Katalin a Kossuth téri ünnepi díszceremónián mond beszédet. Itt a katonai tiszteletadás után mások mellett fellép Rúzsa Magdi és Balázs János zongoraművész. Május 14-én kora délután megnyitja kapuit a Sándor-palota, ahova az érdeklődők bemehetnek – írta a Telex.

Kevesebb