Várgesztesi Német Nemzetiségi Óvoda: Anyák napja másként

2022. május 10., kedd 12:49

Május 6-án délután kivételesen a Faluház előterében gyülekeztek az anyukák a gyerekekkel az Anyák napi ünnepségre várakozva. Az óvodások meglepetéssel készültek, ezért amíg Pillmann Katalin óvodavezető köszöntötte az édesanyákat, ők a parkettás terembe mentek. Kedves Édesanyák! Minden évben van egy kedves nap, amiről sohasem feledkezhetünk meg. Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük.

Anya, anyuci, anyácskám, édesanyám– ezek azok a csodálatos szavak, amit életünkben elsőként kimondunk. A gyermekek és a felnőttek szívében az édesanya különleges helyet foglal el. Ő az, aki számára kortól függetlenül mindig mi, a gyermekei vagyunk a legfontosabbak, Ő az, akivel örömünket, bánatunkat mindig megoszthatjuk, akiben mindig bízhatunk. Ő az a személy, aki minden körülmények között képes összetartani a családot, akinek jelenléte, gondoskodása, életünk fontos része, aki aggódik miattunk, aki őszintén örül sikereinknek, és akihez mindig visszatérhetünk. Ő az a biztos pont életünkben, akinek a szeretete örök. Örkény István nagyon találóan fogalmazta meg az anyák szeretetét, amikor ezt írta: "Szeretetük átlát a hegyeken, hétmérföldes csizmával lépked a szeretetük, s egy léghajót elkormányoznak a szeretet erejével, ha rajta utazik a gyermekük."

Az édesanyák tápláló, vigyázó szeretete egy életen át végigkísér minden embert. Ez a szeretet az, amely nem szab feltételeket, nem követel, nem kételkedik. Ez a szeretet az, amely úgy tart meg magának, hogy közben el tud engedni – hangzott el az óvodavezetőtől, aki a rendhagyó műsort ezekkel a gondolatokkal ajánlotta: simogató, gyógyító csak az anyának szóló versekkel, énekekkel kedveskednek a gyerekek a következő percekben az édesanyáknak.

És itt érkezett el a szívmelengető meglepetés, hiszen a gyerekek a szivárványos ernyő alatt várták, hogy a kezük alapján mindegyik anyuka megtalálja a saját gyermekét. A sok egyforma kis kéz közül bizony nem is volt olyan egyszerű megtalálni a sajátot, főleg hogy a gyerekek nagyon csendben voltak.

Végül a székekhez kisérték az anyukákat és személyesen csak nekik mondták el a verseket és énekelték a dalokat. A gyógyító, simogató, ölelő verseket, énekeket egy német nyelvű közös tánc zárta. A tánc végén a gyerekek az anyukákkal együtt keresték meg a személyre szóló ajándékokat. Az anyukák szemébe a gyermek strassz kövekkel díszesített spatula képkeretbe foglalt fotója, míg a nagymamákéba papír szívecskékkel készített, versekkel színesített virágcsokor csalta az öröm és a szeretet könnyeit.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb