Lakásfelújítási támogatás: mikre kell odafigyelni?

2022. május 16., hétfő 13:27

Még bő félévük van a családoknak arra, hogy benyújtsák az igényeiket az akár 3 millió forintos vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatásra a Magyar Államkincstárhoz. Az otthonfelújítási támogatás alapszabályai egyszerűek: ha a családnak eltartott gyermeke van, vagy útban van a gyerek, akkor a lakás felújítására - ebbe szinte minden munkálat beletartozik - a költségek 50 százalékáig vissza nem térítendő támogatásra lehet jogosult.

A munkadíjakra 50 százalékos, az anyagköltségre szintén 50 százalékos támogatás számolható el, és az együttesen visszaigényelhető összeg 3 millió forint, azaz egy legalább 6 millió forintos felújítással maximalizálhatja a család a visszakapható összeget.

Nem mindenki jogosult azonban a támogatásra, a Magyar Államkincstár visszautasíthatja az igényeket bizonyos esetekben. Az egyik leggyakoribb ok, hogy vagy az igénylőnek, vagy együttes igénylés esetén valamelyik félnek köztartozása van.

Bukhatják a támogatást azok is, akiknek az állandó lakhelyük nem a felújított ingatlanban van, sőt akkor is nemet mondhat a kincstár, ha azt látja, csak a felújítási támogatás miatt jelentkeztek be egy korábban vásárolt ingatlanba. Az elvárás az, hogy a számlák benyújtásának időpontjában már legalább egy éve oda legyen bejelentkezve a család.

További problémákat okozhat, ha a tulajdoni lap szerint az ingatlan nem lakás, nem megfelelő az igénylők tulajdoni hányada, vagy a gyerek betöltötte a 25. évét, mire beadták a számlákat a kincstárhoz. Szintén elutasításhoz vezethet, ha a kérelmező kicsúszik a határidőkből, vagyis az utolsó számla után maximum 60 napjuk van a családoknak arra, hogy beküldjék a dokumentumokat a kincstárhoz. Gyakori hiba, hogy terveznek még valamilyen kisebb-nagyobb felújítást, ami azonban végül valamiért elmarad, közben lejár ez a 60 napos időtartam.

Az sem mindegy, ki a felújítást végző vállalkozó, közeli hozzátartozó ugyanis nem lehet. A jogszabály előírja, hogy az igénylő (de még annak közeli hozzátartozója sem) lehet a felújítást végző gazdasági társaságban sem tag, sem tulajdonos, sem alkalmazott.

Gyakori hiba, hogy nem küldik be a családok az összes dokumentumot, amely a kérelem elbírálásához szükséges. A számlák mellett szükség van a vállalkozói szerződés másolatára, a lakcímkártya másolatára, egy számlaösszesítőre és a személyazonosságot igazoló okmányok másolatára is. A házas- vagy élettársaknak együttesen kell igényelniük a támogatást, sokan viszont egyedüli igénylőként nyújtják be a kérelmet, ami szintén ahhoz vezethet, hogy hiánypótlásra szólít fel a kincstár.

Érdemes precízen átnézni a benyújtandó dokumentumokat, és minden kötelező mezőt kitölteni, a kérelmet aláírni, mert ezek hiányában is jöhet elutasítás vagy hiánypótlási felszólítás. A nagykorú gyermeknek szintén alá kell írnia a hozzájárulását a megfelelő nyomtatványon. Vannak, akik a gyerekeket nem sorolják fel, máshol a gyerekek szülei hiányoznak, hibásak a helyrajzi számok, elmaradnak bizonyos mellékletek, számlák, összesítők. A felületes kitöltés általában nem elegendő, vannak olyan részek, amelyeket alá kell húzni, ha ez elmarad, szintén késhet a kifizetés.

Gyakori hiba, hogy az otthonfelújítási támogatás igénylésekor nem csatolják az igénylők a megfelelő dokumentumokat. Ezek közé tartozik a számla mellett a vállalkozói szerződés és a vállalkozói árajánlat is. Minden egyes szakembertől, a burkolótól, kőművestől, asztalostól, festőtől kérni kell egy árajánlatot, kötni kell velük szerződést, és ezeket is csatolni kell a kincstárba beküldött kérelemhez.

Sokan gondolják úgy, hogy 3 millió forint mindenképpen jár, de ez nincs így. Ez a maximális összeg, amelyet egy legalább 6 millió forintos felújítás után kaphat a család, ha minden számla és igénylés rendben van, és az arányok is helyesek. Alapértelmezésben a költségek felére nyújt támogatást az állam. Jó tudni, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet. A támogatás megítélésénél pedig a kettő közül a kisebbet veszik alapul. Ha tehát történt egy 5 millió forintos felújítás, amelyből 4 millió forint az anyagdíj és csak egymillió forint a munkadíj, akkor mindössze kétszer félmillió forintot kap vissza a család.

forrás: napi.hu

Kevesebb