Sarlós Boldogasszony Búcsú: a várgesztesi hívek is ott voltak

2022. július 3., vasárnap 14:15

A tikkasztó hőség ellenére minden eddigieknél többen érkeztek július 3-án Vértessomlóra a Sarlós Boldogasszony Búcsúra a környékbeli falvakból, Várgesztesről, Környéről, a távolabbi településekről, és külhonból is: megtelt a templomtéren felállított új rendezvénysátor, és a környező fák alatti padok is a hívekkel, zarándokokkal.

A Kápolnánál kora délelőtt Igó István polgármester, Visnyei László plébános, Hartdégen Márton világi elnök, Kis József világi lelkipásztori munkatárs és Batin Péter, az esemény egyik főszervezője fogadta az érkezőket, köztük a várgesztesieket, majd Spányi Antal megyés püspök részvételével indult a szép számú körmenet a falu határában álló, gyönyörű természeti környezetben épült kegyhelyhez, melyhez idén is gyönyörű virágkompozíciókkal ékesített út vezetett.

A templomtéri rendezvénysátorban Pfiszterer Zsuzsanna, Vértessomló díszpolgára német és magyar nyelven ismertette röviden a kegyhely történetét: a galántai és fraknói gróf Esterházy József, a terület birtokosa és a templom kegyura 1733-ban hívott a vidékre német telepeseket. Az első vállalkozó szelleműek 1734. május 1-jén érkeztek, s egy csengő hangját követve az erdőben egy kápolnát találtak. A jelenlegi kegytemplom főbejárata feletti kronogramma tanúsága szerint 1735-ben már fel is újították.

Hozzá jövünk el évszázadok óta, így ma is, köszönetet mondani a kapott, a megélt, és átélt szépért, jóért, egészségünkét. Hazajövünk… Mert jó nekünk itt összegyűlni égi Édesanyánk szentélyében, neki hálát, köszönetet mondani, segítséget kérni. Mária kegyesen meghallgat, Mária oltalmat nyújt, Mária csodákat visz végbe – fogalmazott a díszpolgár, majd Visnyei László plébános fejezte ki köszönetét Spányi Antal megyés püspök számára, hogy idén is elfogadta a Vértessomló Római Katolikus Plébánia meghívását, egyben köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, a településvezetőket, híveket, paptestvéreket, zarándoktestvéreket, gyóntató atyákat.

Fontos, hogy az egyre nagyobb számban ide zarándoklók számára megfelelő körülményeket tudjunk teremteni. És ez a sátor, melynek beszerzése biztonságot jelent a mi számunkra, az ide zarándoklók számára, az első lépés volt. Bízunk benne, hogy további fejlesztések előtt áll ez a kegyhely, hogy egyre többen, egyre megfelelőbb körülmények közé érkezve tudjanak a Jóistenre figyelni, tudjanak a szívükben és lelkükben ünnepelni, és az élet hétköznapjaira is az Istentől kapott örömet lelkükbe gyűjteni. Imádkozzunk most egy szívvel és lélekkel, és kérjük erre a sátorra az Úr az áldását – szentelte meg a mise előtt Spányi Antal megyés püspök „A vértessomlói kegyhely és kapcsolódó ingatlanjai fejlesztéséhez szükséges támogatás” projekt során beszerzett rendezvénysátrat, majd az ünnepi szentmisén hagyományosan a családokért is imádkozott, melyek gyermekáldásra várnak, vagy gyermek születésére készülnek, és megáldotta őket a gyermeket hordozó Szűz Mária közbenjárását kérve.

A búcsú keretében ezúttal a templomban 17 hálaszívet helyeztek el, amelyeket a közbenjárásra született gyermekek szülei kérésére készíttetett az egyházmegye, a gyermekek nevével és születési dátumával.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb