Ismét színes programok az Erzsébet táborban

2022. július 28., csütörtök 12:42

Harmadik alkalommal pályázott sikerrel a várgesztesi önkormányzat, így július 4-étől három héten át idén is színes programok várták a gyerekeket a Faluházban és környékén, valamint a környékbeli kirándulóhelyeken.

A három hét alatt 75 gyerkőc gyűjtötte az élményeket, a bőséges kínálatban szerepelt – a többi között – euritmia foglalkozás, zoknifestés, kirándulás Majkra, a Kamalduli remeteségbe, mozizás, számos technikájú kézműveskedés, múzeumpedagógiai foglalkozás, aszfaltrajzverseny, gyümölcssaláta készítése, no meg jóízű elfogyasztása, bingo, íjászat, pohárgravírozás, ólomöntés, ismerkedés a török hagyományokkal, használati tárgyakkal. A török előadás során a gyerkőcök láthatták, kipróbálhatták, hogyan kell megkötni a turbánt, sőt, az annak idején viselt, 25 kilós páncélinget is magukra ölthették.

Természetesen a fiúk, lányok egyik nagy kedvence, a kerekezés sem maradhatott el, a gyerekek a tikkasztó hőség ellenére igencsak ügyesen vették az akadályokat. Előtte megismerkedtek a kerékpározás alapvető elméleti szabályaival. Az információkat kiváló előadótól sajátíthatták el, hiszen Kovács Tamás a diplomamunkáját a gyermekek kerékpározási szokásairól készítette, és már a program kezdetén megállapíthatta, hogy a jelenlévő várgesztesi gyerekek egy része igen jól tájékozott, és többen rendszeresen vesznek részt kerékpártúrákon. A túrázással kapcsolatban felhívta a figyelmüket, hogy olyankor a balesetek elkerülése érdekében ne szandált, papucsot, hanem cipőt viseljenek, a kulacsuk pedig ne üdítővel, hanem vízzel legyen megtöltve. A miért? kérdésre már nem igazán tudták a kicsik a választ, pedig rendkívül egyszerű: ha netán mégis érné kisebb-nagyobb sérülés a kerekezőt, akkor üdítővel nem lehet lemosni a sebet...

Az elméleti felkészítést követte immáron a szabadban, a Faluház előtti parkolóban az ügyességi pálya, amely – például a billenővel – tökéletesen szimulálta a valós lehetséges helyzeteket. Így a gyerekek megtapasztalhatták, mit tegyenek, ha például egy belógó faág miatt le kell hajolniuk kerekezés közben, vagy különböző akadályokat kell kerülgetniük.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

Kevesebb