Várgesztesi táncosok vastapsos sikere Környén

2022. augusztus 30., kedd 06:05

A környei Közösségi és Tájházban lépett színre a Várgesztesi Táncosok egy része augusztus 27-én annak a háromnapos emlékező programsorozatnak a részeként amelyet a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe szervezett a kitelepítés 75. évfordulója alkalmából. A hagyományőrző kulturális műsorok mellett sváb ételek és autentikus fotófal is várta a vendégeket.

Hetvenöt évvel ezelőtt egy kitelepítésnek álcázott deportálás zajlott Magyarországon és Európa számos országában, köztük a Felvidéken is. Egyetlen józanul gondolkodó ember sem volt, aki szembeszállt volna ezzel a gondolattal… – köszöntötte a megjelenteket Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elnöke, majd dr. Veres Zoltán, Komárom-Esztergom megye jegyzője idézte fel a közelmúlt ünnepét, augusztus 20-át: nagy királyunk életművének egyik fő üzenete az volt, hogy a magyarság, a magyar nemzet akkor igazán erős, ha megbecsüli az itt élő, az itt menedéket kereső különböző nemzetiségeket…

Aztán a történelem viharai 1945 után gyökeres fordulatot vettek, és megindult az a gyalázatos folyamat, amelynek most az évfordulójára emlékezünk, elszakadva a nagy államalapító királyunk életműve fő üzenetétől. Ennek a gyalázatos folyamatnak az eredménye 220-230 ezer német deportálása, de ez a szám sokkal magasabb, ha belegondolunk abba, hogy az itt maradottaknak is az üldöztetés és a számkivetettség sorsa jutott.

Aztán ismét fordult a történelem kereke és 20120-ben a magyar országgyűlés határozatban rögzítette, hogy január 19-e minden esztendőben a német nemzetiség kitoloncolásának az emléknapja lett – fogalmazott a megye jegyzője, aki köszönetét fejezte ki a rendezvény szervezői, lebonyolítói, résztvevői számára azért az áldozatos munkáért, amellyel továbbviszik, beteljesítik államalapító királyunk örökségét és az országgyűlés határozatában foglalt eszmeiséget, egyben példaként állítják a jövő generációi elé mindazt a hagyományt, amellyel a több száz éve velünk élő német nemzetiség gazdagította és gazdagítja a magyarság kultúráját.

Ebből a gazdag kulturális kincsből adott ízelítőt a szomódi és a környei Német Nemzetiségi Dalkör, a közönség gyakran velük dúdolt, énekelt, a Várgesztesi Tánccsoport tagjai pedig a tűző napon is vérbeli sváb virtussal táncoltak, buzdították vastapsra a vendégeket.

Kevesebb