Várgesztesi Lovagi Piknik

2022. szeptember 4., vasárnap 17:25

Plédben, összecsukható székekben, italban, evőeszközben, és a szervező önkormányzat előzetes kérésének megfelelően, piknikező hangulatban sem volt hiány szeptember 3-án a várréten, a Várgesztesi Lovagi Pikniken.

A költségek mérséklése miatt döntött úgy az önkormányzat, hogy a nagyszabású Lovagi Játékok helyett piknikre csalogatja a helyi családokat, hiszen a helyhatóság az egyre szűkösebb büdzsé mellett is nagy hangsúlyt fektet a közös kikapcsolódásra, élményszerzésre, a gyerekek vidám játszási lehetőségeinek megteremtésére.

Ennek megfelelően valóban színes programok várták a kicsiket, nagyokat, akik az idő múltával mind többen érkeztek a hívó szóra, délutánra szinte teljesen benépesült a várrét.

Délelőtt Kovács Bianka Gina régész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa tartott izgalmas előadást a Gesztesi vár és kisvár kutatástörténetéről, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen – egy 700 éves várról lévén szó – a téma akár egy egész estét is betölthetne. Az előadó felidézte a vár keletkezésének feltételezett körülményeit: a ma álló gesztesi várat formái, műformái alapján az 1370–1380-as években kezdhették el építeni, azonban első említése ennél korábbról, 1326-ból származik. Az ekkor kelt oklevél szerint Károly Róbert elcserélte két tolna megyei várát a Csák nemzetség trencséni ágával, azok négy másik várára (Gesztes, Csokakő, Csesznek, Bátorkő). Ez arra utal, hogy a 14. század elején már állt egy gesztesi vár, mely nem azonos a ma álló épülettel. A várat az évszázadok során többen birtokolták: Albert király például 1438-ban Rozgonyi Istvánnak zálogosította el, majdnem 100 évvel később érkezett az első török ostrom, s később hol magyar, hol török kézben volt. A törökök gesztesi portyázásairól utoljára 1669-ből származnak információk, egy 1759-ből származó adat a várat már, mint romot említi, 1945-ig az Eszterházy-család tulajdonában volt.

A régész a vár és kisvár kutatásainak leletanyagairól is szólt, s mivel a téma valóban izgalmas, és széleskörű érdeklődést válthat ki, a jövőbeni tervekben szerepel, hogy Kovács Bianka Gina egy hosszabb lélegzetű előadást tart a Faluházban.

Miközben a felnőttek a múlt gazdag örökségéről hallgatták a régészt, a gyerekek egyre nagyobb számban vették birtokba a különböző játszóeszközöket. Éltek a színes programkínálat lehetőségével, amelyben szerepelt ólomkatona öntés, íjászbemutató, kovács-, reneszánsz vívó bemutató, a kicsik örömére vívási lehetőséggel, különböző ügyességi és kézműves játékok, kézműves foglalkozások, lovaglás. Az ebéd, a hot dog és pörkölt elfogyasztása után a családokra, felnőttekre is vártak az ötletes, mókás feladatok, majd a Lovagi Piknik stílszerű zárásaként érkezett a várat szimbolizáló két hatalmas bála, és a várva-várt zoknicsata a várvédők és ostromlók között.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb