Közös bérmálás és oltárszentelés Környén

2022. szeptember 18., vasárnap 19:02

“Megújult az oltár, újítsuk hát meg mi is a tanult keresztény igazságokat!” Ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket Spányi Antal megyéspüspök a Környei Római Katolikus templomban szeptember 17-én.

A Várgesztes, Vértessomló és Környe Plébánia közös bérmálása és a restaurált főoltár megáldása alkalmával tartott szentmisén a püspök hangsúlyozta a világ sodró erejében is megtartandó hit erejét, az Úr által ránk bízott örök kincsek megőrzésének fontosságát a hétköznapokon is.

“Amikor a templomban vagyunk és a hit dolgairól beszélünk, tisztán látunk. Amikor más környezetben, különbözőképpen gondolkodó emberekkel vagyunk körülvéve, valahogy próbálunk kisiklani ebből a helyzetből, hogy megvalljuk hitünket. A keresztény világnézetünk örök, katolikus hitünkben kitartani kötelességünk. Ezért is fontos a bérmálkozás, amikor a csecsemőkorban a szülők általi megkeresztelés után - sokat tanulva, tapasztalva a hit által - megújítják a fiatalok a fogadalmukat. Elméletben könnyű kitartani emellett, de a hétköznapokban erőre és belső készségre, mély meggyőződésre és példaképekre van szükségünk hozzá. Olyan példaképekre, akiket a fiatalok követhetnek, és kiállásuk mindannyiunkat lelkesít” - hangzott el a környei, vértessomlói, várgesztesi településvezetők, és hívek előtt.

Beke László, Környe polgármestere örömét fejezte ki aziránt, hogy az önkormányzat is hozzá tudott tenni az Esterházy család hagyatékához azzal, hogy az értékeket nem csak megőrzi, de gyarapíthatja is. A főoltár felújítását végző BF Kft. kiemelkedő szakmai színvonalú, példaértékű, lelkiismeretes feladat ellátásért, a faipari és festmények restaurálásáért elismerő oklevelet adott át Bölöni Melinda és Kerti Károly restaurátoroknak.

Ezen a napon a három település huszonegy fiatalja, Várgesztesről Nyerges-Wohl Zselyke újította meg keresztségi ígéretét és vált ezáltal nagykorú kereszténnyé. A bérmálkozók felkészítését és a diákok táboroztatását segítő Tremmel Katának és Takácsné Schalkhammer Noéminek Visnyei László plébános köszönte meg a munkáját.

A szentmisén közreműködött a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde Kamarakórusa.

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb