Nem csak őrzik a nemzetiségi hagyományokat, új programokat is szerveznek

2017. május 19., péntek 11:11

Mozgalmas esztendőt zárt a Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes. A faluház könyvtárában rendezett közmeghallgatáson Pillmann József elnök elmondta: a rendezvényeken és azok előkészítésében végzett aktív közreműködés és a kulturális hagyományok ápolása továbbra is meghatározó feladata a nemzetiségi önkormányzatnak.

Tavaly az év első programja hagyományosan a gesztesiek málenkij robotra történő elhurcolására való megemlékezés volt. Áprilisban 29 bor nevezésével zajlott le a borverseny, melynek eredményeként 5 arany, 5 ezüst, 3 bronz és 16 oklevél minősítés született. Sajnos az idén a tavalyi gyenge termés miatt a borverseny elmaradt.

A Passió előadására tavaly sor került, de sajnos az idén már nem. A nemzetiségi önkormányzat arra törekszik, hogy a jövőben újra visszatérhessen ehhez a hagyományhoz. Az egyházzal való jó kapcsolat révén a gesztesiek részt vettek a vértessomlói búcsúban és a gesztesi Mária kegyhely zarándoklaton.

A falu legnagyobb ünnepe, a Csengő Nap megszervezésében a nemzetiségi önkormányzat is kiveszi részét. A végzős általános iskolásokat Várgesztes jelvénnyel ajándékozzák meg.

A nemzetiségiek számára fontos ünnepnap az augusztus 20. Ilyenkor nemzetiségi találkozót szerveznek, a kultúrcsoportoké a főszerep. A délelőtti misén tavaly német nyelven énekeltek a résztvevők. A Német Kultúregyesület megalakulásának 25. évfordulóján fotókat, hagyományos régi ruházatokat, imakönyveket állítottak ki. Utóbbiak helytörténeti érdekessége, hogy elődeik ezek belső fedlapjára jegyezték fel a fontosabb családi dátumokat – születési, halálozási időpontokat. Az idei augusztusi rendezvény szervezése már javában folyik – számolt be az elnök. Mivel 20. vasárnapra esik, így előtte, szombaton kerül sor a programokra. Előzetesen ígéretet kapott az önkormányzat Havassi Bálint László tatai plébánostól, hogy a szentmise teljes egészében német nyelven hangzik majd el.

A hagyományos rendezvények sorába lépett advent első vasárnapján a templomi koncert. A rendezvényt színesítette a helyi zeneiskolások fellépése Sági Richárd karnagy vezetésével.

Egyedülálló kezdeményezés indult Várgesztesről tavaly év végén. Decemberben nem csak a helyi lakosok láthatták, hallhatták a fiatalok Christkindl játékát, hanem megyei találkozón, nagyszámú közönség előtt több környező település csoportjai mutatták be a német nyelvű előadásukat. A nagy sikerre való tekintettel azt tervezi az önkormányzat, hogy az idén is folytatódik a program. A helyiek az óvodások számára külön előadták Jézus születésének történetét.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat Várgesztes májusi közmeghallgatását elhangzott: tavaly összesen 2.212.370 forint költségvetési bevétellel és ugyanennyi kiadással működtek. A nemzetségi óvodának, a gyermekek népviseletének pótlására 40 ezer forintos támogatást nyújtottak, de 50 ezer forinttal segítették a templomi orgona felújítását is – ami év végére készült el.

Kevesebb